Mihaela Geoană, Valeriu Tabără şi Sorin Frunzăverde, în dosarul fraudelor bancare

În dosarul fraudelor bancare, numele Mihaelei Geoană, al lui Valeriu Tabără şi al lui Sorin Frunzăverde au fost menţionate de liderul reţelei, Mihai Stan, în declaraţia sa dată la DIICOT, din care reiese că aceste trei persoane l-ar fi ajutat să obţină credite în mod ilegal.
Valeriu Tabără la inaugurarea "Iniţiativei Civice de Centru Dreapta" (ICCD), condusă de Mihai Răzvan Ungureanu (MRU)   (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
07.02.2013

În dosarul fraudelor bancare, numele Mihaelei Geoană, al lui Valeriu Tabără şi al lui Sorin Frunzăverde au fost menţionate de liderul reţelei, Mihai Stan, în declaraţia sa dată la DIICOT, din care reiese că aceste trei persoane l-ar fi ajutat să obţină credite în mod ilegal.

"Nu ştiu despre cine-i vorba, habar n-am, a fost foarte multă lume la mine în audienţe pe probleme de finanţe. Habar n-am cine este acest Stan. Băncile au greşit când au făcut evaluările astea, ministerul nu are nicio treabă", a declarat Valeriu Tabără, fostul ministru al Agriculturii, pentru România TV.

Reţeaua împrumuta mari sume de bani fără acoperire cu ajutorul mai multor funcţionari din bănci.

Gruparea - care se pare că era coordonată de persoane influente din mediul de afaceri din Capitală - ar fi luat ilegal credite de la două bănci, pentru 35 de firme, cu sprijinul a şapte directori ai băncilor. Prejudiciul total este de 85 de milioane de euro.

Legătura cu Aurel Şaramet, directorul FNGCIMM, a fost intermediată de Dragoş Diaconescu, pentru că o firmă a lui Mihai Stan să obţină un credit de la CEC Bank Alba Iulia în valoare de 3,125 de milioane de lei.

Alte credite au fost obţinute cu implicarea lui Stan sub identităţi false, relevă DIICOT.

Între anii 2010 şi 2012, sub coordonarea liderului Daniel Ruse, membrii grupului infracţional organizat au realizat beneficii financiare substanţiale prin fraude bancare, respectiv prin obţinerea sau încercarea de a obţine un număr de 40 de credite de la 16 unităţi bancare de pe teritoriul României, prin utilizarea unor documente falsificate, mai precizează DIICOT.

Doi directori ai BRD, arestaţi

Directorii BRD Adrian Martiş şi Andrei Nanu au fost arestaţi la data de 16 decembrie 2012, alături de alte două persoane, iar alţi nouă inculpaţi, printre care Ioan Creştin şi Marius Locic, vor fi cercetaţi în libertate, a decis Curtea de Apel Bucureşti.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au făcut 13 propuneri de arestare pentru persoane care apar în dosarul fraudelor bancare soldate cu un prejudiciu estimat la 85 de milioane de euro.

Cei 13 pentru care DIICOT cere arestarea preventivă sunt Adrian Martiş (director executiv la BRD Unirea), Andrei Nanu (director comercial BRD Dorobanţi), Elena Blaga, Orlando Ionuţ Ghiorghe (evaluator), Andrei Suditu, Niculae Sandu, Ioan Creştin, Dumitru Benga, Vrânceanu Jenica Barbu, Marius Locic, Liliana Liuba Alexandrescu (notar), Claudia Maria Peter şi Camilia Damiela Pop (notar).

Lui Marius Locic şi altor 12 persoane din dosarul fraudelor bancare le-au expirat ordonanţele de reţinere vineri seară.

În cazurile lui Vasile Creştin, Constantin Irinel Militaru şi Mihăiţă Cătălin Ruşitoru, pentru care procurorii au cerut să fie emise mandate de arestare în lipsă, instanţa a amânat luarea unei decizii.

În acest dosar, anchetatorii au făcut 48 de percheziţii în Bucureşti şi trei judeţe, fiind vizată o grupare coordonată de persoane influente din mediul de afaceri din Capitală care ar fi luat ilegal credite de la două bănci pentru 35 de firme cu sprijinul a şapte directori ai băncilor, prejudiciul total fiind de 85 milioane de euro.

"Sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din municipiul Bucureşti, învinuiţii au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv prin obţinerea în mod ilegal de credite de la două unităţi bancare, pentru un număr de 35 de societăţi comerciale controlate de către membrii grupului infracţional organizat", conform unui comunicat de presă al DIICOT.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor