BRD: Cooperăm de mai multe luni cu autorităţile asupra anchetelor privind frauda bancară
alte articole
BRD precizează că de mai multe luni cooperează cu autorităţile asupra anchetelor privind frauda bancară şi continuă să asigure tot suportul necesar pentru finalizarea cercetărilor dispuse în acest caz, a declarat Antoniţa Paşcu, director corporate affairs la BRD, într-un comunicat transmis Bursei.
Reprezentanţii BRD precizează că activitatea băncii nu este afectată de această operaţiune.
”BRD - Groupe Societe Generale SA a luat la cunoştinţă în dimineaţa zilei de 13 decembrie 2012 de solicitarea DIICOT de a efectua percheziţii la sediile a două unităţi bancare din Bucureşti, în cadrul investigaţiilor de mai mare amploare ce vizează obţinerea în mod ilegal de credite de la mai multe instituţii financiare”, se arată în comuncatul băncii.
Oficialii BRD susţin că, potrivit prevederilor legale, banca a asigurat condiţiile necesare efectuării precheziţiilor, conform mandatelor emise de autorităţi şi că în acelaşi timp operaţiunile cu clienţii băncii au continuat în condiţii normale.
Procurorii DIICOT fac, joi, 48 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Satu Mare, Ilfov şi Vâlcea, vizând un grup constituit din 58 de persoane, specializat în fraude bancare, care a produs un prejudiciu de 85 de milioane de euro, printre suspecţi fiind şi şapte directori de unităţi bancare.
Potrivit DIICOT, gruparea, coordonată de "persoane influente din mediul de afaceri din municipiul Bucureşti", a obţinut în mod ilegal credite de la două unităţi bancare, pentru 35 de societăţi controlate de membrii grupului infracţional. La sediul DIICOT vor fi audiate în acest caz 90 de persoane.
"În fapt, se reţine că, sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din municipiul Bucureşti, învinuiţii au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv prin obţinerea în mod ilegal de credite de la două unităţi bancare, pentru un număr de 35 de societăţi comerciale controlate de către membrii grupului infracţional organizat", se arată într-un comunicat al DIICOT.
Activitatea infracţională a fost sprijinită de şapte directori generali( directori comerciali ai unităţilor bancare, prin coordonarea procedurii de selecţie a firmelor, avizare pentru risc şi de aprobare a creditelor deşi documentaţiile firmelor nu întruneau cerinţele legale, dar şi de către şase funcţionari din cadrul unităţilor bancare, în cursul gestionării dosarelor de creditare, potrivit sursei citate.
De asemenea, membrii grupării au beneficiat şi de sprijinul unor evaluatori autorizaţi, prin întocmirea unor rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile la valori depăşind valoarea reală, în vederea ipotecării bunurilor cu ocazia încheierii contractelor de creditare. Contractele de garanţie ipotecară erau autentificate de patru notăriţe, prin supraevaluarea bunurilor imobile.
"Contractele de garanţie ipotecară cu privire la aceste bunuri imobile erau încheiate şi autentificate de către patru învinuite, având calitatea de notar public, prin supraevaluarea bunurilor imobile, raportat la valoarea de piaţă şi la valoarea înscrisă anterior în contracte de vânzare - cumpărare încheiate cu privire la aceleaşi bunuri, actele fiind utilizate de către membrii grupării în vederea obţinerii în mod ilegal a creditelor bancare", se mai precizează în comunicat..