Epoch Times România

Volksbank are o expunere de 8 mil. de euro în cazul fraudei bancare de 85 mil. euro

Epoch Times România
13.12.2012

Volksbank are o expunere de 8 milioane de euro în cazul fraudei bancare de 85 milioane de euro rezultate în urma activitatăţii infracţionale a unei grupări ce cuprinde mai mulţi oameni de afaceri, au declarat oficiali din cadrul băncii.

Creditele de 8 milioane de euro au fost acordate firmelor lui Marius Locic.

”Din cei 85 de milioane de euro,Volskbank are o expunere de 8 milioane. Autorităţile au fost anunţate încă din mai 2010, când au fost şi demarate procedurile de executare silită”, au declarat oficiali din cadrul băncii.

Procurorii DIICOT fac, joi, 48 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Satu Mare, Ilfov şi Vâlcea, vizând un grup constituit din 58 de persoane, specializat în fraude bancare, care a produs un prejudiciu de 85 de milioane de euro, printre suspecţi fiind şi şapte directori de unităţi bancare.

Potrivit DIICOT, gruparea, coordonată de "persoane influente din mediul de afaceri din municipiul Bucureşti", a obţinut în mod ilegal credite de la două unităţi bancare, pentru 35 de societăţi controlate de membrii grupului infracţional. La sediul DIICOT vor fi audiate în acest caz 90 de persoane.

"În fapt, se reţine că, sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din municipiul Bucureşti, învinuiţii au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv prin obţinerea în mod ilegal de credite de la două unităţi bancare, pentru un număr de 35 de societăţi comerciale controlate de către membrii grupului infracţional organizat", se arată într-un comunicat al DIICOT.

Activitatea infracţională a fost sprijinită de şapte directori generali( directori comerciali ai unităţilor bancare, prin coordonarea procedurii de selecţie a firmelor, avizare pentru risc şi de aprobare a creditelor deşi documentaţiile firmelor nu întruneau cerinţele legale, dar şi de către şase funcţionari din cadrul unităţilor bancare, în cursul gestionării dosarelor de creditare, potrivit sursei citate.

De asemenea, membrii grupării au beneficiat şi de sprijinul unor evaluatori autorizaţi, prin întocmirea unor rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile la valori depăşind valoarea reală, în vederea ipotecării bunurilor cu ocazia încheierii contractelor de creditare. Contractele de garanţie ipotecară erau autentificate de patru notăriţe, prin supraevaluarea bunurilor imobile.

"Contractele de garanţie ipotecară cu privire la aceste bunuri imobile erau încheiate şi autentificate de către patru învinuite, având calitatea de notar public, prin supraevaluarea bunurilor imobile, raportat la valoarea de piaţă şi la valoarea înscrisă anterior în contracte de vânzare - cumpărare încheiate cu privire la aceleaşi bunuri, actele fiind utilizate de către membrii grupării în vederea obţinerii în mod ilegal a creditelor bancare", se mai precizează în comunicat..

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor