Epoch Times România

Dosarul fraudelor bancare: Doi directori ai BRD, arestaţi. Locic, eliberat

(photos.com)
Cristina Boiangiu
16.12.2012

Directorii BRD Adrian Martiş şi Andrei Nanu au fost arestaţi, alături de alte două persoane, iar ceilalţi nouă inculpaţi, printre care Ioan Creştin şi Marius Locic, vor fi cercetaţi în libertate, a decis Curtea de Apel Bucureşti.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au făcut 13 propuneri de arestare pentru persoane care apar în dosarul fraudelor bancare soldate cu un prejudiciu estimat la 85 de milioane de euro.

Cei 13 pentru care DIICOT cere arestarea preventivă sunt Adrian Martiş (director executiv la BRD Unirea), Andrei Nanu (director comercial BRD Dorobanţi), Elena Blaga, Orlando Ionuţ Ghiorghe (evaluator), Andrei Suditu, Niculae Sandu, Ioan Creştin, Dumitru Benga, Vrânceanu Jenica Barbu, Marius Locic, Liliana Liuba Alexandrescu (notar), Claudia Maria Peter şi Camilia Damiela Pop (notar).

Decizia Curţii de Apel nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Lui Marius Locic şi altor 12 persoane din dosarul fraudelor bancare le-au expirat ordonanţele de reţinere vineri seară.

În cazurile lui Vasile Creştin, Constantin Irinel Militaru şi Mihăiţă Cătălin Ruşitoru, pentru care procurorii au cerut să fie emise mandate de arestare în lipsă, instanţa a amânat luarea unei decizii pentru 17 decembrie.

În acest dosar, anchetatorii au făcut, joi, 48 de percheziţii în Bucureşti şi trei judeţe, fiind vizată o grupare coordonată de persoane influente din mediul de afaceri din Capitală care ar fi luat ilegal credite de la două bănci pentru 35 de firme cu sprijinul a şapte directori ai băncilor, prejudiciul fiind de 85 milioane de euro.

"Sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din municipiul Bucureşti, învinuiţii au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv prin obţinerea în mod ilegal de credite de la două unităţi bancare, pentru un număr de 35 de societăţi comerciale controlate de către membrii grupului infracţional organizat", conform unui comunicat de presă al DIICOT.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor