Prejudicii de 85 de milioane de euro: Zeci de percheziţii şi şapte directori de bănci acuzaţi de fraude
alte articole
UPDATE 3 - Un acuzat se lăuda că este apărat de Vasile Blaga
Inclusiv numele preşedintelui PDL Vasile Blaga apare în timpul unor convorbiri telefonice între Dumitru Creştin, Viorel Creştin şi Marius Locic. În momentul în care unul dintre ei atrage atenţia celorlalţi ca ar putea să aibă probleme, ceilalţi spun că nu vor fi probleme, pentru că "în spatele lor" se află Liviu Popa, fostul şef al Poliţiei, Bebe Ionescu, socrul Elenei Băsescu, dar şi Vasile Blaga, relevă Realitatea TV.
Vasile Blaga a declarat joi câ nu are nici o legatura cu acest dosar: "Nu mi-am permis să intervin pentru nimeni nicăieri. Nu am luat nici un credit, nu am intervenit pentru nimeni", conform Antena 3.
UPDATE 2 - Nume grele apar în dosar
Lucian Cojocaru, fost director al BRD şi în prezent vicepreşedinte Volksbank, precum şi mai mulţi şefi ai sucursalelor BRD Unirii şi Dorobanţi şi responsabili de la ATE Bank sunt cercetaţi de DIICOT în cazul fraudelor. Capii afacerii sunt oamenii de afaceri Marius Locic şi fraţii Creştin, relevă surse judiciare.
Marius Locic a fost condamnat astă-vară la 4 ani de închisoare într-un caz de corupţie alături de Cătălin Voicu şi îşi ispăşeşte pedeapsa pentru cumpărare de influenţă şi trafic de influenţă.
În acest caz sunt implicaţi patru notari, unul dintre aceştia fiind soţia lui Damian Drăghici, Paula Rosenberg. Muzicianul Damian Drăghici, consilier al premierului Ponta pentru problemele ţiganilor, a fost ales senator pe listele USL.
În ancheta cazului este vizată şi soţia lui Marius Locic.
Într-un comunicat de presă, Volksbank a confirmat că a fost prejudiciată în acest caz cu aproximativ 8 milioane de euro şi a specificat că a sesizat autorităţile, încă din mai 2010, în cazul unor dosare de credit în care s-au utilizat documente falsificate.
Conform băncii, creditele beneficiază de garanţii imobiliare, Volksbank Romania precizând că a demarat procedurile de executare silită.
UPDATE 1
În această caz ar fi implicaţi oamenii de afaceri Marius Locic şi fraţii Dumitru şi Vasile Creştin, conform unor surse judiciare. Se pare că şi Oana Mizil (PSD), iubita primarului Sectorului 5 al Capitalei, Marian Vanghelie, este implicată în acest caz, relevă Realitatea TV.
***
Procurorii DIICOT efectuează joi dimineaţă 48 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în judeţele Satu Mare, Ilfov, Vâlcea, într-o acţiune care vizează destructurarea unui grup infracţional constituit din 58 de persoane specializate în înşelăciune, spălare de bani şi fals în înscrisuri. Printre acuzaţi se numără mai mulţi notari, precum şi şapte directori de unităţi bancare.
În total, prejudiciul estimat de procurori este de 85 de miloane de euro.
Printre cei vizaţi de percheziţii se numără mai mulţi directori ai unor unităţi bancare din ţară, care ar fi ajutat mai multe persoane care nu îndeplineau condiţiile legale să obţină credite.
La finalul percheziţiilor, peste 90 de persoane vor fi duse pentru audieri la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală.
"În fapt se reţine că, sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din municipiul Bucureşti, învinuiţii au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv prin obţinerea în mod ilegal de credite de la două unităţi bancare, pentru un număr de 35 de societăţi comerciale controlate de către membrii grupului infracţional organizat", relevă un comunicat de presă al DIICOT.
Evaluatori autorizaţi, implicaţi în fraude
Conform datelor procurorilor, membrii grupului infracţional ar fi fost sprijiniţi de şapte directori generali sau directori comerciali ai unităţilor bancare, acuzaţi că ar fi coordonat procedurile de selecţie a firmelor, ar fi dat avize pentru risc şi ar fi aprobat creditele deşi documentaţiile firmelor nu întruneau cerinţele legale.
Sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din municipiul Bucureşti, învinuiţii au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv prin obţinerea în mod ilegal de credite de la două unităţi bancare, pentru un număr de 35 de societăţi comerciale controlate de către membrii grupului infracţional organizat.
Gruparea ar fi fost sprijinită totodată şi de şase funcţionari de la unităţile bancare, în cursul gestionării dosarelor de creditare.
Membrii grupării ar fi beneficiat şi de sprijinul unor evaluatori autorizaţi, prin întocmirea unor rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile estimate la valori mai mari decât cele reale, în vederea ipotecării acestora cu ocazia încheierii contractelor de creditare, potrivit procurorilor DIICOT.
În acelaşi dosar, mai sunt cercetaţi şi patru notari publici care ar fi încheiat şi autentificat contractele de garanţie ipotecară.
"Contractele de garanţie ipotecară cu privire la aceste bunuri imobile erau încheiate şi autentificate de către patru învinuite, având calitatea de notar public, prin supraevaluarea bunurilor imobile, raportat la valoarea de piaţă şi la valoarea înscrisă anterior în contracte de vânzare - cumpărare încheiate cu privire la aceleaşi bunuri, actele fiind utilizate de către membrii grupării în vederea obţinerii în mod ilegal a creditelor bancare", informează procurorii DIICOT.
Suportul logistic în această cauză a fost asigurat de către Direcţia Generală Anticorupţie şi Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă.
Noiembrie 2012 - alt dosar cu fraude bancare: 33 de persoane reţinute de DIICOT
La începutu lunii noiembrie, procurorii DIICOT au destructurat o altă grupare de fraude bancare cu un prejudiciu estimat de 22 de milioane de euro.
Liderul grupării care se ocupa de fraude bancare, Daniel Ruse, vicepreşedintele BRD, Claudiu Cercel, şi alte 31 de persoane au fost reţinute de procurorii DIICOT în acel dosar al bancherilor acuzaţi de înşelăciune şi spălare de bani.
Ordonanţele de reţinere pentru cele 33 de persoane au fost emise după ce acestea au fost audiate la DIICOT, însă până la urmă nu au fost arestate.
Inclusiv Aurel Şaramet, suspendat de la conducerea Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, instituţie de stat implicată în fraude, este cercetat în libertate, după ce a fost audiat joi.
La audieri au fost aduse atunci 100 de persoane, printre care angajaţi din Ministerul Economiei, după ce anchetatorii au descins la locuinţele a 50 de suspecţi şi la sediile societăţile acestora din Bucureşti, Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu.
Suspecţii sunt acuzaţi că ar fi obţinut ilegal, de la Ministerul Economiei, în baza unor documente falsificate, finanţarea unor proiecte de achiziţii utilaje, prin intermediul unor societăţi comerciale controlate de către liderii grupării, potrivit Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
Infracţiunile au fost sprijinite de Aurel Şaramet, director al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepreşedinte BRD, Mihai Grigoroiu, Cătălin Ionuţ Roşu şi Andrei Atanasiu, angajaţi la Ministerul Economiei, şi Florian Dragoş Diaconescu, au arătat procurorii.
În perioada 2010-2012, cei 48 de membri ai grupului infracţional organizat au realizat beneficii financiare substanţiale prin fraude bancare, respectiv obţinerea sau încercarea de a obţine un număr de 40 de credite de la 16 unităţi bancare de pe teritoriul României, prin utilizarea unor documente falsificate.
Funcţionari cu rang înalt, implicaţi în fraude bancare
Mai mulţi funcţionari cu rang înalt din Senat, ministerele Economiei şi Agriculturii, precum şi din ANAF, AVAS şi Fondurile Naţionale de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri sau a Creditului Rural îi sprijineau pe membrii grupării care se ocupa de fraude bancare, conform DIICOT.
Unul dintre liderii grupării, Mihai Stan, "a reuşit să penetreze prin intermediul unor persoane care au sprijinit gruparea instituţii importante ale statului", se preciza în referatul cu propunerea de arestare preventivă a 33 de persoane.