Mierea de Manuka: Mierea cu cele mai multe beneficii antibacteriene şi antiinflamatorii

Ce este mai exact mierea de Manuka şi de ce devine din ce în ce mai populară? (Foto: Freepik)
Flora Zhao
27.06.2023

Mierea nu numai că adaugă dulceaţă alimentelor şi băuturilor, dar oferă şi o gamă largă de beneficii pentru sănătate. În special, mierea de Manuka se remarcă prin puternicele sale proprietăţi antibacteriene şi antiinflamatorii.

Mierea de Manuka se găseşte în principal în Noua Zeelandă şi Australia, unde albinele colectează nectarul din florile copacului Manuka pentru a produce această miere deosebită. În mod tradiţional, populaţiile indigene din aceste regiuni au folosit arborele Manuka pentru proprietăţile sale analgezice, febrifuge, antiinflamatorii şi dezinfectante. Mai târziu, odată cu introducerea albinelor europene de către primii colonişti europeni, Manuka a devenit o sursă importantă de nectar pentru producţia de miere.

Ce diferenţiază mierea de Manuka de alte tipuri de miere?

"În prezent, există o mare problemă cu rezistenţa antimicrobiană. Multe dintre aceste bacterii dezvoltă o rezistenţă cu adevărat extremă. Cu toate acestea, nu există rezistenţă la miere", a declarat Dee Carter, conferenţiar la Şcoala de Ştiinţe ale Vieţii şi Mediului de la Universitatea din Sydney (School of Life and Environmental Sciences at the University of Sydney), într-un interviu acordat publicaţiei The Epoch Times.

În special, mierea de Manuka are un nivel mai ridicat de proprietăţi antibacteriene decât alte tipuri de miere.

Principalele motive pentru care mierea prezintă proprietăţi antibacteriene sunt următoarele:

1. Presiunea osmotică ridicată, care poate ucide bacteriile.

2. Nivel scăzut al ph-ului, care este nefavorabil pentru supravieţuirea majorităţii bacteriilor.

3. Prezenţa peroxidului de hidrogen, care poate inhiba dezvoltarea bacteriilor.

Peroxidul de hidrogen poate altera membranele celulelor bacteriene şi ADN-ul, ceea ce îl face foarte eficient în inhibarea dezvoltării bacteriilor.

Enzima glucose oxidase (GOx sau GOD), care se găseşte în mod natural la albine, joacă un rol crucial în producerea peroxidului de hidrogen în miere. Mierea conţine, de asemenea, o altă enzimă numită catalază, care provine din plante. Catalaza poate descompune peroxidul de hidrogen, reducând astfel efectul antibacterian al mierii. Proprietăţile antimicrobiene ale mierii depind în principal de cantitatea şi de raportul dintre aceste două enzime.

În plus, activitatea antimicrobiană a mierii poate fi influenţată de mai mulţi factori, cum ar fi condiţiile geografice şi climatice, sursele florale, condiţiile din colonii şi condiţiile de prelucrare şi depozitare a mierii. În plus, pentru a-i activa proprietăţile antibacteriene, este necesar să se adauge apă, care facilitează producerea de peroxid de hidrogen.

Spre deosebire de majoritatea varietăţilor de miere care se bazează pe peroxidul de hidrogen pentru proprietăţile lor antibacteriene, mierea de Manuka posedă un compus unic derivat din arborele Manuka numit metilglioxal (MGO). Acest compus îşi exercită proprietăţile antibacteriene în mod independent şi nu este afectat de procesul de digestie.

"MGO pare să fie specific mierii de Manuka", spune Nural Cokcetin, cercetător la Institutul Australian de Microbiologie şi Infecţii din cadrul Facultăţii de Ştiinţe a Universităţii de Tehnologie din Sydney, într-un interviu acordat The Epoch Times.

Depozitarea mierii la temperaturi ridicate sau expunerea ei la lumina soarelui poate degrada enzimele şi reduce capacitatea acesteia de a produce peroxid de hidrogen. În schimb, MGO este mai stabilă şi mai puţin vulnerabilă la efectele dăunătoare ale luminii şi căldurii.

"Acesta este motivul pentru care oamenii cred că mierea de Manuka este cea mai bună", a spus Cokcetin.

Floare de Manuka (Foto: Renee Thyne/pexels)
Floare de Manuka (Foto: Renee Thyne/pexels)

Puterea antimicrobiană a mierii de Manuka: de 100 de ori mai mare decât a altor tipuri de miere

Un studiu publicat în International Journal of Clinical Pediatric Dentistry în 2018 a indicat că, datorită conţinutului ridicat de MGO, mierea de Manuka poate prezenta o activitate antimicrobiană de 100 de ori mai mare decât mierea obişnuită.

MGO produce efecte antibacteriene puternice chiar şi la concentraţii foarte mici. Acesta întrerupe diviziunea celulară, opreşte creşterea şi provoacă în mod specific degradarea ADN-ului bacterian.

Concentraţia minimă inhibitorie (CMI) este un parametru utilizat pentru a evalua eficacitatea antimicrobiană a mierii, indicând cea mai mică concentraţie necesară pentru a inhiba creşterea microorganismelor. Mierea de Manuka are o valoare CMI scăzută, de numai 1% împotriva anumitor bacterii, demonstrând efecte inhibitoare semnificativ mai mari decât alte soiuri, cum ar fi mierea de trifoi sau de salcâm, cu valori CMI cuprinse între 25% şi 50%.

Un studiu de analiză din 2016 publicat în Frontiers in Microbiology a indicat că mierea de Manuka demonstrează efecte inhibitoare semnificative împotriva tuturor agenţilor patogeni bacterieni testaţi, inclusiv împotriva bacteriilor multirezistente la medicamente, cunoscute în mod obişnuit sub numele de superbacterii, în experimentele in vitro.

În plus faţă de inhibarea bacteriilor dăunătoare, acestea pot promova în mod eficient creşterea bacteriilor benefice.

"Este foarte interesant, deoarece metilglioxalul era destul de toxic pentru orice celule, dar atunci când este prezent în miere, nu pare să fie toxic pentru celulele umane. Pare să ucidă celulele bacteriene fără să dăuneze celOR umane", explică Carter.

Îmbunătăţeşte vindecarea rănilor, ulcerele gastrice şi durerile de gât

În prezent mierea de Manuka este utilizată pe scară largă în producţia de pansamente şi unguente pentru tratamentul unei varietăţi de afecţiuni, inclusiv răni diabetice, ulcere venoase, arsuri, acnee, eczeme şi psoriazis.

În plus, mierea de Manuka poate inhiba Helicobacter pylori, bacteria responsabilă de ulcerele gastrice, şi este utilizată în tratamentul gastroenteritei bacteriene. De asemenea, mierea de Manuka are proprietăţi antibacteriene împotriva unei serii de bacterii orale, cu efecte bactericide comparabile cu cele ale apelor de gură antimicrobiene.

"Dacă folosiţi miere de Manuka pentru că vă doare puţin gâtul... amestecaţi mierea cu apă caldă - nu clocotită, ci călduţă - şi beţi-o foarte încet sau chiar folosiţi-o ca gargară", sugerează Cokcetin. Acest lucru permite componentelor antibacteriene ale mierii să intre în contact cu zona infectată, ucigând astfel bacteriile.

Proprietăţile antiinflamatorii puternice ale mierii de Manuka

Culoarea mierii indică diferenţele de compoziţie ale acesteia. Mierea de Manuka de culoare închisă conţine mai mulţi compuşi fenolici care contribuie la activităţile sale antiinflamatorii şi antioxidante.

Conţinutul fenolic al mierii de Manuka ajunge până la 900 mg/kg, considerat unul dintre cele mai ridicate dintre diferitele tipuri de miere incluse într-unul dintre studiile menţionate mai sus.

În cazul tusei severe, când gâtul se inflamează şi provoacă mâncărimi, dureri şi umflături, "mierea de Manuka pare să fie puţin mai eficientă decât alte mierii", spune Cokcetin.

În plus, studiile pe animale au arătat că mierea de Manuka poate preveni şi trata colita ulcerativă, o afecţiune caracterizată de niveluri ridicate de factori inflamatori şi de stres oxidativ.

Alte studii investighează în prezent eficacitatea combinării mierii de Manuka cu medicamente de chimioterapie pentru tratamentul cancerului.

Recomandări pentru alegerea mierii de Manuka

"Este important să reţineţi că nu toată mierea de Manuka este la fel", a avertizat Carter. Doar mierea derivată din anumite specii de arbori de Manuka posedă proprietăţile dorite, iar unele produse din miere de Manuka disponibile în comerţ nu conţin neapărat MGO autentic.

Carter a explicat că anumite specii de arbori de Manuka produc niveluri excepţional de ridicate de compuşi chimici care pot fi transformaţi în MGO.

Conţinutul de MGO al mierii de Manuka poate fi evaluat prin verificarea etichetei de pe recipientul acesteia.

Factorul unic Manuka (UMF) este recunoscut pe scară largă ca fiind un sistem de clasificare pentru mierea de Manuka produsă în Noua Zeelandă. Acesta oferă o evaluare cuprinzătoare a conţinutului de MGO şi a altor compuşi activi, precum şi a calităţii generale a mierii. Carter recomandă alegerea unui produs cu o clasificare UMF de 10 sau mai mare pentru a profita de întreaga gamă de beneficii active oferite de mierea de Manuka.

Cokcetin sugerează utilizarea mierii de Manuka cu un conţinut de MGO de peste 250 mg/kg pentru ameliorarea durerilor de gât, ceea ce indică un nivel mai ridicat de bioactivitate. Produsele cu un conţinut de MGO mai mic de 250 mg/kg pot fi folosite ca suplimente nutritive.

"Pentru că nu vrem să introducem o cantitate atât de mare de zahăr încât să reducem oricare dintre beneficiile pe care dorim să le vedem", a spus Cokcetin. Potrivit acesteia, aportul zilnic de miere nu ar trebui să depăşească 15-20 de grame, ceea ce echivalează aproximativ cu o lingură. Persoanele preocupate de nivelul de zahăr din sânge sau care au diabet şi intenţionează să folosească mierea ca substitut pentru zahărul adăugat sunt sfătuite să consulte un medic pentru a determina cantitatea potrivită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor