Kuzu: Remedii macrobiotice şi proprietăţi

Kuzu
Kuzu (Mioara Stoica/Epoch Times România)

Ce este kuzu?

Kuzu este rădăcina prelucrată de la Pueraria Thumbergiana sau Pueraria Hirsuta Matsum, o plantă cu rădăcini foarte adânci, care se recoltează iarna. Prepararea kuzu-ului în prezent a rămas aproape neschimbată de secole. Rădăcinile, care pot avea o lungime de până la doi metri, pătrund adânc în pământ, deci sunt Yang, sunt extrase şi spălate în apă rece de la un râu, decojite, tăiate şi uscate. Se mai spală o dată, se usucă din nou şi se transformă în pulbere.

Decoctul de Kuzu a fost folosit în mod tradiţional pentru a favoriza transpiraţia şi pentru a ameliora febra în caz de gripă. Kuzu atrage excesul de apă din intestine şi le lubrifiază: reduce simptomele în caz de diaree şi constipaţie. Acesta reface rezistenţa intestinului pentru a restabili mişcările peristaltice şi favorizează un nivel optim al florei intestinale. Prin urmare, este deosebit de potrivit pentru constipaţie. Kuzu ajută în caz de gastroenterită sau atunci când stomacul nu poate tolera niciun lichid sau solid. În cazul ulcerului gastric, stratul gelatinos protejează pereţii stomacului şi favorizează vindecarea ulcerului în câteva săptămâni, conform celor relatate de situl web agnesperezmacrobiotica.com.

În Japonia, kuzu este folosit, de asemenea, ca relaxant muscular şi pentru stimularea circulaţiei sângelui, ameliorând tensiunea musculară. Deoarece acest condiment conţine şi izoflavonoide, ajută în cazul problemelor legate de vasele de sânge cerebrale, cum ar fi durerile de cap, ţiuitul urechilor, oboseala ochilor, iritaţia, insomnia etc. În plus, consumul său ajută la stabilizarea sistemului nervos vegetativ.

Kuzu este, de asemenea, eficient în reducerea convulsiilor şi a spasmelor la copii şi a rigidităţii la persoanele în vârstă, deoarece relaxează sistemul nervos parasimpatic. Izoflavonele din kuzu ajută la relaxarea vaselor de sânge şi scăderea tensiunii arteriale, fiind eficient şi în prevenirea atacurilor de cord.

De asemenea, potrivit unui studiu publicat în 1993 în Proceeds of the National Academy of Science, "extractul de kuzu este o alternativă naturală în tratamentul dependenţei de alcool şi tutun, reducând consumul celor două".

Conform medicului italian Franco Berrino, într-un articol publicat recent în Corriere, kuzu tratează esofagul, faringele şi intestinele inflamate. Este recomandat pentru refluxul gastric.

“Refluxul este favorizat de hernia esofagiană, de boala Parkinson (care provoacă adesea dificultăţi la înghiţire), de bolile care împiedică respiraţia (bronşită cronică, emfizem, fibroză pulmonară), de toate afecţiunile predominante la persoanele în vârstă şi de obezitatea abdominală, care împinge stomacul în sus (sarcina avansată favorizează, de asemenea, refluxul)”.

Referitor la remediu, dr. Berrino afirmă: “În experienţa noastră clinică, un remediu cheie este kuzu, un amidon extras din rădăcinile de Pueraria lobata, rădăcini care pătrund adânc în pământ, deci foarte Yang. Kuzu este folosit ca agent de îngroşare pentru creme de cereale, supe de legume şi compoturi de fructe. Este nevoie de doar câteva săptămâni pentru a rezolva problema. Am văzut acest lucru în mod repetat în timpul cursurilor rezidenţiale pe care La Grande Via le organizează pentru persoanele în vârstă. Refluxul este una dintre cele mai costisitoare boli. În Statele Unite, pentru această afecţiune se cheltuiesc anual zeci de miliarde de dolari. În Italia, prazolul este cel mai bine vândut medicament (600 de milioane de euro pe an). Ca şi în cazul antibioticelor, revistele medicale încep să publice articole care îndeamnă medicii să le prescrie cu prudenţă, dar, ca şi în cazul antibioticelor, obişnuinţa, susţinută de interese comerciale, este greu de învins”.

Remediul macrobiotic cu kuzu, băutura dulce ame-kuzu, era folosit de călugării tibetani pentru a-i ajuta să se relaxeze şi să studieze. Dizolvau o linguriţă plină de kuzu în 2 sau 3 linguri de apă rece, adăugând o cană de apă rece pentru a-l dizolva. Adăugau o linguriţă sau două de miere vegană de orez brun, malţ de orz sau amasake, sau o jumătate de cană de suc de mere sau cidru de mere. Îl aduceau la fierbere şi îl fierbeau la foc mic timp de 5-10 minute, amestecând constant pentru a preveni formarea de cocoloaşe. Când devine un lichid translucid, este timpul să fie băut, fierbinte.

Această băutură ajută, de asemenea, la relaxarea corpului şi a minţii. Este recomandat în special copiilor şi poate reduce febra la bebeluşi. De asemenea, este bun pentru probleme gastrice şi intestinale şi atunci când există hipoglicemie, crampe premenstruale sau menstruale, tensiune cauzată de consumul excesiv de Yang, cum ar fi chipsuri, biscuiţi sau alte produse de patiserie, informează Agnès Pérez, expertă în Medicină orientală şi macrobiotică, Nutriţie şi dietetică.

Sucul de mere cu kuzu este indicat pentru stările de stres intern (Yang), în special al ficatului şi/sau pancreasului. Atenuează instantaneu pofta de dulciuri şi oferă un sentiment reconfortant de relaxare. Indicat şi în cazul febrelor uşoare din copilărie, al tulburărilor premenstruale şi de menopauză.

Ingrediente: un bol suc de mere, un cubuleţ de kuzu.

Preparare: Se diluează kuzu în puţină apă la temperatura camerei şi se adaugă la sucul de mere într-o cratiţă. Se fierbe, amestecând constant până când amestecul devine limpede şi gros, fără să dea în clocot. Se poate consuma în ceşcuţe mici, de cel mult două ori pe zi.

Notă: Indicaţiile terapeutice ale acestor remedii nu sunt menite să înlocuiască niciun medicament sau sfatul medical, dar pot fi foarte benefice atunci când sunt folosite împreună cu o dietă adecvată. Consultaţi un profesionist din domeniul sănătăţii dacă urmaţi un tratament înainte de a le utiliza.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură