Mierea de albine, binecuvântarea naturii

Miere (pixabay.com)
Mihut Savu
20.06.2012

Mierea de albine este unul dintre remediile extraordinare pe care natura ni le pune la dispoziţie. Întrebuinţată încă din timpurile străvechi, a fost mereu preţuită pentru gustul şi calităţile sale terapeutice.

Producerea mierii necesită un efort considerabil din partea albinelor şi a apicultorilor: pentru a obţine 100 grame de miere sunt necesare 15.000 de albine şi aproximativ un milion de flori.

Mierea de albine poate fi miere de flori sau miere de mană (extraflorală). Mierea de flori provine din prelucrarea nectarului şi polenului cules de albine din florile plantelor melifere. Mierea de mană nu provine din recoltarea polenului din flori ci este un produs obţinut indirect, datorită unor insecte care se hrănesc cu sucurile plantelor şi elimină apoi zaharurile de care nu mai au nevoie. Proprietăţile sale laxative sunt mai puternice şi ajută la eliminarea toxinelor din organism.

Mierea poate fi miere monofloră, provenită din nectarul florilor unei singure specii, cele mai uzuale fiind salcâmul, teiul, floarea-soarelui, sau menta, şi miere polifloră, provenită din prelucrarea unui amestec de nectar de la florile mai multor specii de plante.

Mierea conţine substanţe foarte uşor de asimilat deoarece nu mai necesită o prelucrare specială prin digestie. Împreună cu celelalte calităţi specifice ale ei, acest lucru face ca acest produs să fie un puternic energizant natural.

Pe lângă calităţile sale nutritive s-a demonstrat prin studii că mierea are şi o acţiune terapeutică eficientă, ce se exercită atât asupra afecţiunilor digestive, cât şi în afecţiunile hepato-biliare, cardio-vasculare, respiratorii, afecţiuni ale sistemului nervos, ale aparatului urinar, în bolile de nutriţie şi cele infecţioase, în afecţiunile sangvine şi în cele cutanate. Are rolul de a stimula digestia, metabolismul şi reglează activitatea principalelor glande din corp producătoare de hormoni.

Cu ajutorul mierii pot fi tratate bolile nervoase precum insomnia, epuizarea psihică sau hiperexcitabilitatea nervoasă. Pentru a beneficia de calităţile deosebite ale mierii şi a introduce mierea în dieta zilnică, primul pas poate fi înlocuirea totală din alimentaţie a zahărului cu miere.

Deosebirea esenţială a mierii de albine de zahărul comercial constă în conţinutul său ridicat în unele substanţe nezaharoase (microelemente, enzime, acizi organici şi vitamine) care au efect de reglare a unor funcţii importante ale organismului, dar şi contribuie la conferirea calităţilor gustative specifice ("gust de miere").

Un rol important al mierii pentru organismul uman îl reprezintă efectul antibacterian şi antimicrobian şi ajută la vindecarea rapidă a rănilor, şi are efect antioxidant şi antitumoral.

Deşi are numeroase calităţi, există şi persoane cărora nu li se recomandă consumul de miere, ca de exemplu persoanele bolnave de diabet, cele care suferă de obezitate şi copiii sub un an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor