Spania pune sub urmărire şi pedepseşte transplanturile ilegale de organe
În Spania, odată cu schimbarea Codului penal din 2010, cei care beneficiază, în cunoştinţă de cauză, de organe recoltate ilegal, cei care "promovează, încurajează, facilitează sau fac publicitate procurării sau traficului de organe umane", sunt pasibili de pedepse cu închisoarea cuprinse între 3 şi 12 ani."
La 14 martie 2010, cel mai mare ziar din Spania, El Pais, a publicat un raport cu privire la cazul unui spaniol numit Oscar Garay, care suferea de cancer la ficat în fază terminală cu o speranţă de viaţă de la şase la douăsprezece luni. Nefiind admis ca şi candidat pentru transplant de către sistemul de sănătate spaniol pentru că nu îndeplinea cerinţele din protocolul oficial, Oscar Garay a decis să călătorească în China pentru a obţine acel transplant de ficat.
Povestea lui Oscar Garay începe la 21 noiembrie 2008 când acesta a plecat spre China. Două zile mai târziu a ajuns la Tianjin, unde, pe 11 decembrie, a fost operat la Spitalul Numărul Unu, al cărui director era Dr. Shen Zhongyiang. După mai multe plăţi (totalizând 130.000 de dolari), Oscar Garay a primit un ficat în China, într-un timp record de 20 de zile, fiind anunţat dinainte să ajungă la spital că va exista un ficat disponibil pentru el. Promisiunea a venit de la personalul spitalului unde s-a operat.
Realitatea acestui caz confirmă existenţa unei pepiniere de organe ilegale în China, organe care se livrează la comandă, contra cost şi care aparţin nu numai persoanelor condamnate la moarte, executate de stat şi care nu şi-au dat acordul pentru extragerea acestora, dar încă şi mai rău, în multe cazuri, acestea aparţin prizonierilor de conştiinţă nevinovaţi. Aceştia sunt ucişi pentru ca organele lor să fie vândute cu sute de mii de dolari celor care vin în China sub masca "excursiilor turistice". Aceste sume enorme ajung direct în mâinile şi vistieria dictaturii comuniste chineze.
Cazul Oscar Garay nu este unic sau ieşit din comun. Conform datelor Organizaţiei Naţionale de Transplant spaniole (ONT), în Spania s-au mai înregistrat alte şapte cazuri similare ale unor cetăţeni care au calătorit în China în scopul de a beneficia de transplant de organe provenite din surse... care nu se cunosc. O estimare sumară ar revela, cu certitudine, mii de cazuri similare în întreaga lume.
Garay a povestit (cu sânge rece) cum el însuşi a fost martor la "licitaţia" ficatului care urma să-i fie transplantat câteva ore mai târziu, şi pentru care a fost obligat să plătească suplimentar încă 10.000 de dolari, pentru a-l împiedica pe alt pacient să achiziţioneze organul. Este consecinţa proliferării faptelor nelegiuite făcute sub dictatura comunistă chineză.
În cele din urmă, Oscar Garay a revenit în Spania, la 12 ianuarie 2009, cu un ficat obţinut dintr-o sursă ilegală şi cu un simplu raport de 2 pagini, care nu descria nicio patologie şi nici caracteristicile ficatului care i-a fost transplantat. În urma complicaţiilor extreme suferite ca urmare a intervenţiei chirurgicale efectuate în China, el a fost tratat la Spitalul Cruces din Bilbao şi a intrat pe lista de aşteptare pentru un alt transplant, legal de această dată, care a fost în sfârşit realizat în Spania, la 13 aprilie 2011.
Practic, ficatul cumpărat în China i-a adus lui Oscar transplantul îndelung dorit, în ţara lui. De primul ficat, nu a avut parte, ceea ce nu schimbă cu nimic faptul că, undeva în China, sunt mari şanse ca un om nevinovat să fi fost ucis cu impunitate pentru a i se recolta un organ vital, pur şi simplu pentru a fi vândut "la licitaţie" celui care dă mai mult. În cazul de faţă, lui Oscar Garay, în schimbul a 130.000 de dolari din economiile familiei sale.
Între timp, Ministerul Sănătăţii şi Organizaţia Naţională de Transplant au promovat, de la mijlocul anului 2010, o modificare a Codului Penal prin care se incriminează şi deferă justiţiei pe cei care "promovează, încurajează, facilitează sau fac publicitate procurării sau traficului de organe umane", inclusiv pe beneficiarii acestor organe care cunosc originea ilicită a organului, infracţiuni sancţionate cu pedepse cuprinse între 3 şi 12 ani de închisoare.
Această schimbare în dreptul penal încearcă să evite încălcările drepturile omului şi uciderea oamenilor nevinovaţi în scopul de a câştiga sume mari de bani prin vânzarea de organe umane extrase fără consimţământ şi prin crimă, cum se întâmplă sub dictatura Partidului Comunist Chinez.
Odată cu schimbarea juridică a Codului Penal în 2010, obţinerea şi traficul de organe umane au devenit infracţiuni în Spania.
La 5 mai 2013, Organizaţia Naţională de Transplant a denunţat discursurile pro transplanturi în China ale lui Oscar Garay, care, într-o serie de interviuri publicate de mai multe mass-media, nu numai că a povestit experienţa sa, dar s-a şi oferit să ajute alte persoane care doresc să călătorească în China.
Probabil Oscar nu ştie, sau nu vrea să ştie, că acest tip de "voiaj" în China ar putea avea ca rezultat uciderea unei persoane nevinovate pentru a i se extrage ficatul, rinichii sau inima, care ulterior vor fi scoase la licitaţie şi obţinute de cel mai mare ofertant.
Aceasta este realitatea pe care Partidul Comunist Chinez vrea să o ascundă de privirile lumii.
Carlos Iglesias este un avocat pentru drepturile omului, responsabil de procesele din Spania împotriva conducătorilor Partidului Comunist Chinez privind implicarea directă a acestora în persecuţia împotriva Falun Gong.