Mesajul lui Iohannis la 100 de ani de la genocidul armenilor

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis vineri un mesaj cu cu prilejul comemorării a 100 de ani de la tragedia istorică a armenilor, potrivit unui comunicat de presă remis de Administraţia Prezidenţială.
Klaus Iohannis (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
24.04.2015

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis vineri un mesaj cu prilejul comemorării a 100 de ani de la tragedia istorică a armenilor, potrivit unui comunicat de presă remis de Administraţia Prezidenţială.

"La un secol de la evenimentele tragice din 1915, aduc un pios omagiu victimelor poporului armean, care a rezistat peste decenii vicisitudinilor istoriei şi grelei încercări de la începutul secolului trecut. Sute de mii de suflete nevinovate au pierit atunci în crima teribilă care a umbrit umanitatea şi care ne obligă astăzi la recunoaştere şi reconciliere. Comemorarea şi conştientizarea dramei prin care a trecut poporul armean reprezintă astăzi demersuri obligatorii pentru ca lumea noastră să-şi însuşească lecţia trecutului.

Totodată, recunoaşterea unei tragedii istorice de proporţiile celei petrecute acum 100 de ani înseamnă un semnal important şi necesar pentru eradicarea urii, intoleranţei, rasismului şi xenofobiei. Respectul pentru victime ne obligă să ne îndreptăm cu toţii gândul către cei dispăruţi şi să ne rugăm în tăcere pentru ei. Fie ca amintirea victimelor să rămână veşnică în inimile noastre!", a fost mesajul transmis de preşedintele Klaus Iohannis.

Armenii susţin că a avut loc un genocid, în care aproximativ 1,5 milioane de creştini armeni au fost măcelăriţi sistematic în estul Turciei prin ucideri în masă, strămutări forţate şi înfometare – un proces care a început în 1915 şi a durat câţiva ani, în timpul Primului Război Mondial şi a prăbuşirii Imperiului Otoman.

Ankara respinge termenul de “genocid” şi susţine că între 300.000 şi 500.000 de armeni, şi cel puţin atâţia turci, au murit între 1915 şi 1917. În plus, guvernul turc îi consideră pe toţi aceştia ca fiind victime ale Primului Război Mondial.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor