Mesaj scris pe blocul lui Vişinescu: "Torţionarule, eşti acasă? Morţii nu te lasă"

Închisoarea din Râmnicu Sărat.
Închisoarea din Râmnicu Sărat. (Epoch Times România)

În urma publicării de către "Gândul" şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc în ziua de marţi a biografiei torţionarului Alexandru Vişinescu, fost comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat, pe faţada blocului în care locuieşte acesta a apărut un mesaj: "Torţionare, eşti acasă? Morţii nu te lasă". La Parchetul General s-a depus o plângere penală pe numele fostului comandant al închisorii Râmnicu Sărat, locotenent-colonel (r) Alexandru Vişinescu, care este acuzat de omor deosebit de grav.

Pe forumul acestui articol au apărut discuţii controversate în legătură cu faptul că faţada blocului a fost ”mâzgălită”. Alexandru - cel care a scris mesajele - spune că acestea vor fi curăţate după ce Vişinescu va fi anchetat, judecat şi condamnat de justiţie.

”Cer scuze pentru îndrăzneala de a fi adăugat câteva "mâzgăleli" fără importanţă lângă cele existente. Nu ştiam că există oameni pe cât de iubitori de ziduri curate, pe atât de puţin interesaţi de viaţă, suferinţa şi moartea semenilor lor. Acum ştiu. Zidul blocului doamnei Ioana va fi curăţat. De noi, gratuit. Vorbesc serios. Aceasta se va întâmpla după ce domnul Alexandru Vişinescu va fi condamnat, iar mesajele nu vor mai fi valabile. Până atunci, rămâne ca unii să fie foarte interesaţi de ziduri curate, iar alţii de dreptate. E chestie de priorităţi”, a explicat Alexandru.

Alexandru a mai trimis şi o altă poză cu un nou mesaj pentru fostul comandant al închisorii de la Râmnicu Sărat: ”Vişinescu = Criminal, Judecat la Tribunal”.

După ce ”Gândul” a relatat că Alexandru Vişinescu este acuzat oficial de moartea mai multor deţinuţi politici la închisoarea de la Râmnicu Sărat, fostul comandant al închisorii a fost abordat de jurnalişti referitor la acuzaţiile din sesizarea penală depusă la Parchetul General. El i-a agresat pe jurnaliştii veniţi să-i consemneze punctul de vedere.

Fiind întrebat de victimele de la Râmnicu Sărat, Vişinescu le-a răspuns jurnaliştilor că a îndeplinit o funcţie şi nu are nicio responsabilitate. „Nu sunt răspunzător. Am îndeplinit o funcţie. Ce vreţi de le mine?".

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc în parteneriat cu "Gândul", face cunoscută lista torţionarilor din epoca comunistă. "Gândul" scrie în ediţia online că a identificat 35 de comandanţi de penitenciare care în perioada 1947-1965 se aflau la conducerea temniţelor comuniste unde au fost încarceraţi liderii PNT şi PNL epuraţi de regimul comunist.

Până în prezent, nimeni nu a fost tras la răspundere pentru aceste crime.

Alexandru Vişinescu este primul torţionar pe numele căruia a fost depusă o plângere penală pentru omor deosebit de grav.

Torţionarul Alexandru Vişinescu

Alexandru Vişinescu a fost comandantul Penitenciarului Râmnicu Sărat din anul 1956 şi până la desfiinţarea închisorii, în 1963, fiind şi ultimul comandant al închisorii.

Alexandru Vişinescu, care acum pare un bătrânel cumsecade care se plimbă pe străzile din centrul Bucureştiului, a intrat în istorie cu mult înainte de episodul Râmnicu Sărat. El a condus închisoarea Râmnicu Sărat în perioada în care liderii politici Corneliu Coposu, Ion Mihalache sau Ion Diaconescu au fost torturaţi şi supuşi unor tratamente inumane în această închisoare. Vişinescu este responsabil de moartea mai multor dizidenţi politici, în special elita politică a PNŢ.

Din documentele de arhivă şi cele memorialistice reiese că Alexandru Vişinescu era un torţionar dur şi lipsit de omenie, care avea plăcerea să terorizeze.

„Faptele lui Alexandru Vişinescu pot fi încadrate în infracţiunea de omor deosebit de grav, săvârşit prin cruzimi şi asupra mai multor persoane, prevăzută de art.176 alin. 1 lit. a şi b din Codul Penal Român”, se arată în sesizarea penală înaintată de IICCMER către Parchetul General.