Merkel îi cere lui Putin să-şi folosească influenţa asupra rebelilor din Ucraina

În cadrul unei discuţii telefonice cu şeful de la Kremlin, cancelarul german i-a cerut acestuia să intervină şi să îşi folosească influenţa pentru a-i forţa pe separatiştii din estul Ucrainei să respecte prevederile acordurilor de pace semnate la Minsk în 2014 şi 2015.
Preşedintele rus Vladimir Putin împreună cu Angela Merkel.
Preşedintele rus Vladimir Putin împreună cu Angela Merkel. (ODD ANDERSEN / AFP / Getty Images)

Cancelarul german Angela Merkel i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin, într-o convorbire telefonică, să se asigure că rebelii din Donbas (după cum mai este cunoscută regiunea estică a Ucrainei) vor respecta regimul de încetare a focului declarat în estul Ucrainei, a raportat marţi AFP.

“În acest caz, Rusia trebuie să îşi folosească influenţa asupra separatiştilor”, a declarat Merkel, conform unei declaraţii publicate de purtătorul ei de cuvânt.

Merkel i-a declarat lui Putin că, pentru a se putea soluţiona politic criza din estul Ucrainei, regimul de încetare a focului trebuie să fie respectat, iar observatorilor OSCE trebuie să li se permită accesul în zona de conflict.

În timpul conversaţiei telefonice, cei doi lideri au declarat că prevederile acordurilor de la Minsk sunt cruciale în soluţionarea situaţiei din estul Ucrainei, a raportat marţi biroul de presă al Kremlinului.

În plus, Merkel a avut luni discuţii cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. După discuţii, aceasta a exclus ridicarea sancţiunilor UE împotriva Rusiei înainte să fie implementată o încetare deplină a focului în estul Ucrainei.

Acordul de la Minsk a fost negociat în capitala belarusă în septembrie 2014 şi februarie 2015 de lideri din Ucraina, Rusia, Germania şi Franţa. Acordul include, printre altele, un regim de încetare totală a focului, recăpătarea controlului Ucrainei asupra frontierelor sale, retragerea armamentului greu din zona de luptă şi organizarea de alegeri libere în regiune.

Primul pachet de sancţiuni împotriva Rusiei a fost introdus de Uniunea Europeană după ce Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014. Iar în decembrie 2015, UE a prelungit sancţiunile până în 31 iulie 2016.