Merkel se adresează Forumului de la Davos după “primul pas făcut spre crearea armatei UE”
alte articole
Cancelarul german Angela Merkel va susţine miercuri un discurs la Forumul Mondial de la Davos, Elveţia, şi este de aşteptat ca aceasta să abordeze problemele şi provocările cu care se confruntă Uniunea Europeană, inclusiv criza refugiaţilor care a zguduit continentul în 2015, dar s-a redus în intensitate de atunci.
Discursul va fi susţinut la o zi după ce Merkel şi preşedintele francez, Emmanuel Macron, au semnat în oraşul german Aachen un nou tratat de cooperare franco-germană care urmăreşte, printre altele, să îmbunătăţească cooperarea între cele două ţări, să confirme disponibilitatea de a se apăra reciproc dacă sunt atacate şi se concentrează pe regiunile de frontieră şi facilitarea proiectelor transfrontaliere.
Discutând marţi despre tratat, cancelarul german l-a descris ca fiind un pas în direcţia creării armatei comune europene, care a fost propusă de Macron, însă criticată de preşedintele american Donald Trump şi considerată o “insultă”.
În schimb, Macron a declarat unui forum după ceremonia de semnare că, în condiţiile în care “puteri autoritare apar peste tot... haideţi să construim o armată europeană reală pentru a ne proteja şi a avea o politică externă reală”.
Atât Macron, cât şi Merkel, au promovat ideea unei armate comune europene, care va face parte din alianţa militară vestică transatlantică NATO.
Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, a negat în noiembrie 2018 crearea unei astfel de armate, după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că eforturile UE nu ar trebui să concureze cu alianţa, pe care a numit-o a fi elementul de bază al securităţii europene.
Tensiunile dintre Washington şi Bruxelles cu privire la armata UE au avut loc după o serie de declaraţii ale preşedintelui american Donald Trump, care a acuzat membrii NATO că profită de Statele Unite. Potrivit lui Trump, ţara sa cheltuie mult mai mult pentru NATO decât oricare alt stat membru, iar Europa beneficiază mai mult de pe urma alianţei decât o face SUA.