Lider german despre încercarea lui May de a depăşi impasul privind Brexitul: “Acordul cu UE nu se va schimba”

Ministrul german de Externe, Heiko Maas
Ministrul german de Externe, Heiko Maas (Thomas Trutschel/Getty Images)

Un înalt oficial german pare să ironizeze încercările Theresei May de a depăşi impasul privind Brexitul reamintind premierului britanic că statele membre UE vor trebui să convină asupra oricăror schimbări aduse acordului de retragere, potrivit Express.co.uk.

Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a afirmat că nu este clar cum vor putea discuţiile dintre Marea Britanie şi Irlanda pe tema soluţionării problemei backstop-ului irlandez să ajute acordul dintre Bruxelles şi Londra privind Brexitul. El a precizat că încercarea premierului britanic May de a depăşi impasul este un “mister” deoarece UE a convenit deja un acord cu Marea Britanie. Remarcile lui Maas au fost făcute în condiţiile în care Theresa May va prezenta luni planurile sale pentru Brexit, după ce parlamentarii britanici au respins săptămâna trecută acordul negociat cu UE, ceea ce a provocat nesiguranţă şi nelinişte înaintea ieşirii Marii Britanii din bloc, programată în 29 martie.

Fiind întrebat în legătură cu planurile lui May de a negocia un acord bilateral cu guvernul irlandez, Maas şi-a exprimat îndoielile că acest lucru va funcţiona.

Maas a precizat postului de televiziune german ZDF: “Trebuie să negociem şi, de asemenea, să consimţim un acord de retragere cu Marea Britanie. Mi se pare un mister ce doreşte guvernul britanic să negocieze cu Dublinul sau ce fel de acord suplimentar ar trebui să fie.

“[Planul lui May] nu va avea niciun efect asupra aspectelor convenite cu Comisia Europeană”.

Totodată, Asociaţia Camerelor de Industrie şi Comerţ din Germania (DIHK), un organism care reprezintă companiile germane, a susţinut la rândul său că UE nu ar trebui să ofere concesii Marii Britanii.

Volker Trier, şeful departamentului pentru comerţ extern din cadrul DIHK, a declarat publicaţiei germane Tagesspiegel: “Dacă ne îndreptăm în continuare spre britanici, integritatea pieţei interne va fi expusă riscului şi acest lucru nu este negociabil din punctul de vedere al industriei germane”.

Comentariile lui Trier au fost făcute după ce o serie de rapoarte media au susţinut că premierul May urmăreşte să obţină un tratat bilateral cu Irlanda pentru a înlătura un aranjament privind backstop-ul irlandez, asupra căruia UE insistă, cu scopul de a evita o frontieră dură între Irlanda de Nord şi Republica Irlandeză.

Maas a declarat că va fi “foarte dificilă” renegocierea cu UE a acordului de retragere al Marii Britanii din blocul european.

“Toţi cei 27 de membri trebuie să fie de acord. În ultimele zile au fost făcute declaraţii relativ clare că există multe persoane care nu sunt pregătite să facă acest lucru, dar unii sunt deschişi la această variantă. Va trebui să aşteptăm să vedem ce sugerează britanicii”, a mai susţinut Maas.

De asemenea, unii politicieni germani au lansat un ultim efort pentru a încerca să convingă Marea Britanie să rămână în UE. Astfel, într-o scrisoare disperată din partea a peste 24 de persoane importante în Germania, aceştia au susţinut că doresc ca Londra să îşi schimbe decizia privind Brexitul.

Scrisoarea, publicată în ziarul The Times, a fost semnată de o serie de politicieni influenţi, inclusiv Annegret Kramp-Karrenbauer, care este favorită să devină noul lider al Germaniei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe