Macron şi Merkel semnează un nou tratat privind cooperarea bilaterală
alte articole
Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel vor semna marţi, în oraşul german Aachen, un nou acord bilateral privind îmbunătăţirea cooperării în domenii precum politică externă, economie, apărare şi securitate, cultură, educaţie şi climat.
Acordul, al cărui text a fost distribuit de serviciul de presă al Palatului Elysee, este alcătuit din 13 pagini şi conţine şapte capitole şi 28 de articole.
Printre altele, documentul conturează negocierile privind reformarea Consiliului de Securitate al ONU şi sprijinul oferit de francezi candidaturii Germaniei în poziţia de membru permanent al Consiliului.
Noul acord se va baza pe elementele esenţiale ale Tratatului de la Elysee din 1963 care a adus o contribuţie importantă la reconcilierea istorică dintre Franţa şi Germania.
Tratatul de la Elysee a fost semnat în 22 ianuarie 1963 în Paris de preşedintele Charles de Gaulle şi cancelarul german Konrad Adenauer. Documentul a obligat autorităţile ambelor state să organizeze consultări în mod regulat privind probleme cheie de politică externă şi securitate, precum şi de tineret şi cultură.
În 1988, cancelarul german Helmut Kohl şi preşedintele francez Francois Mitterrand au creat consilii de apărare şi securitate, precum şi consilii pentru politica economică, financiară şi monetară, în baza Tratatului de la Elysee.
Obiectivul noului Tratat, pe care Merkel şi Macron îl vor semna marţi în Aachen, este de a apropia şi mai mult cele două ţări şi de a le pregăti pentru provocările cu care se vor confrunta în secolul XXI.
Apărare şi securitate
Potrivit documentului, Franţa şi Germania intenţionează să consolideze cooperarea privind politicile europene comune.
“[Ţările] acţionează în beneficiul unor politici comune eficiente şi puternice în domeniul afacerilor externe şi al securităţii, pentru consolidarea uniunii economice şi monetare. Ele doresc să finalizeze crearea unei pieţe unice şi să creeze o uniune competitivă bazată pe capacităţi industriale puternice”, susţine documentul.
În plus, noul tratat se referă la o amplificare a cooperării în domenii precum politică externă, apărare şi securitate externă şi internă.
“Ele se consultă reciproc pentru a identifica poziţii comune asupra unor decizii importante care afectează interesele lor comune şi acţionează împreună în toate situaţiile, oricând este posibil”, mai precizează textul acordului.
Cele două ţări sunt dedicate consolidării cooperării bilaterale dintre forţele lor armate.
“Ele intensifică dezvoltarea de programe comune de apărare şi le extind la partenerii lor. Astfel, ele intenţionează să promoveze competitivitatea şi consolidarea bazei industriale şi tehnologice a apărării europene... Ambele state vor dezvolta o abordare comună cu privire la exporturile de arme în proiecte comune”, precizează documentul.
În plus, noul acord prevede îmbunătăţirea cooperării bilaterale privind combaterea terorismului şi a crimei organizate, precum şi a cooperării în cadrul legal şi al informaţiilor.
Franţa şi Germania se dedică creării unui parteneriat mai strâns între Europa şi Africa, consolidării dezvoltării sectorului privat, integrării, educaţiei şi pregătirii regionale pentru a îmbunătăţi perspectivele sociale şi economice, a preveni conflicte şi a soluţiona crizele.
Consiliul de Securitate al ONU
Noul tratat include şi o prevedere privind strânsa cooperare franco-germană în toate organizaţiile ONU.
“[Cele două ţări] vor conlucra pentru a promova poziţiile şi angajamentele Uniunii Europene în faţa provocărilor şi ameninţărilor globale la adresa Naţiunilor Unite. Ele vor face tot posibilul pentru a obţine o poziţie comună a Uniunii Europene în organismele relevante ale ONU”, potrivit textului.
Ambele ţări intenţionează, de asemenea, să îşi continue eforturile pentru a finaliza negocierile interguvernamentale pe tema reformării Consiliului de Securitate al ONU.
“Acceptarea Germaniei ca membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU este o prioritate a diplomaţiei franco-germane”, mai precizează documentul.
Franţa şi Germania vor urmări să depăşească diverse obstacole în zonele de frontieră prin implementarea de proiecte transfrontaliere, inclusiv în domeniile economic, mediu, social, sănătate, energie şi transport.
Cele două state mai doresc, de asemenea, să lucreze în direcţia amplificării implementării de documente multilaterale ce au legătură cu dezvoltarea sustenabilă, sănătatea globală, protejarea mediului şi a climatului.
Cele două state doresc, de asemenea, să depună eforturi pentru intensificarea punerii în aplicare a documentelor multilaterale privind dezvoltarea durabilă, asistenţa medicală la nivel mondial şi protecţia mediului şi a climatului, în special Acordul de la Paris din 12 decembrie 2015 şi Agenda 2030 a ONU pentru dezvoltare durabilă.
Integrarea economiilor
De asemenea, Parisul şi Berlinul intenţionează să adâncească integrarea economiilor lor pentru a crea o zonă economică franco-germană cu reglementări comune.
Documentul mai evidenţiază faptul că Consiliul Financiar şi Economic Franco-German contribuie la armonizarea legilor celor două ţări, în special în domeniul dreptului afacerilor, şi coordonează în mod regulat politicile economice franceze şi germane.
În plus, Franţa şi Germania urmează să intensifice cooperarea în sectoare precum cercetare, tehnologii digitale, inteligenţă artificială şi inovaţii.