Merkel: Germania va ajuta statele în criză financiară din zona euro odată cu progresul ei
alte articole
Cancelarul German va anunţa în discursul de final de an planurile economice ale Germaniei pentru 2014 şi responsabilităţile pe care ţara sa şi le va asuma în rezolvarea problemelor din zonele cele mai afectate de criza euro, notează Reuters.
Merkel, recent realeasă a treia oară cancelar al Germaniei, a precizat că printre obiectivele majore sunt îmbunătăţirea balanţei la buget a Germaniei şi eliminarea treptată a surselor de energie fosilă şi nucleară în favoarea celor regenerabile.
„Ştim cu toţii că progresul pe care ţara noastră îl va face este dependent de decalajul din Europa şi de depăşirea crizei într-un mod corect”, a precizat Merkel, într-un interviu oferit televiziunilor germane.
Germania, finanţatorul UE, este în inima crizei din zona euro. Cea mai mare economie din EU s-a bucurat de o creştere constantă şi o rată în scădere a şomajului, în contrast cu unii dintre partenerii zonei euro.
Mulţi germani au fost prudenţi cu privire la suportul financiar oferit ţărilor cu probleme din zona euro. Guvernul Merkel a fost iniţial rezervat în ajutorarea celorlalte ţări, ceea ce economiştii au precizat că a accentuat criza şi mai mult.
Merkel a format o nouă mare coaliţie dreapta-stânga în ultimele trei luni de la câştigarea alegerilor dar nu a oferit niciun detaliu cu privire la planurile de reformă.
Noua coaliţie a fixat obiective ambiţioase precum dublarea capacităţii de a produce energie regenerabilă a Germaniei până în 2025, de la 25% cât este în prezent, la 45%.
„Este mult de muncă pentru ca Germania să rămână puternică pe viitor”, a mai menţionat Merkel.
„Ce este important cu adevărat pentru mine este să ne punem finanţele în ordine pentru generaţiile viitoare şi să reuşim cu succes transformarea energiei”, a adăugat cancelarul german.
Germania a muncit pentru a-şi reduce deficitul la buget foarte mult în ultimii 10 ani, reuşind să atingă un buget echilibrat din 2013 iar din 2015 vor obţine un surplus de 0,5% al PIB-ului în 2016 şi 2017.