Jurnalista agresată la Kiev a fost vizitată la spital de ambasadorii mai multor ţări occidentale

Protestatară ţinând o fotografie a jurnalistei Tetiana Ceornovol, bătută după ce a fotografiat casa ministrului de interne ucrainean, în timpul unui miting de protest în faţa Ministerului de Interne din Kiev, în data de 26 decembrie 2013.
Protestatară ţinând o fotografie a jurnalistei Tetiana Ceornovol, bătută după ce a fotografiat casa ministrului de interne ucrainean, în timpul unui miting de protest în faţa Ministerului de Interne din Kiev, în data de 26 decembrie 2013. (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

Jurnalista agresată la Kiev, Tetiana Ceornovol, a fost vizitată la spital de ambasadorii Franţei, Germaniei, Finlandei, Belgiei, Statelor Unite şi Canadei pentru a transmite susţinerea occidentului faţă de cazul său, notează Kyiv Post, citat de Mediafax.

În timpul vizitei, ambasadorii au discutat cu Tetiana Ceornovola şi i-au urat însănătoşire grabnică. Cei 6 diplomaţi s-au declarat şocaţi de condiţia fizică a jurnalistei şi i-au amintit că sunt alături de ea.

”Am fost şocaţi. Cred că este foarte important să arătăm susţinerea noastră”, a menţionat ambasadorul Suediei în Ucraina, Andrees von Beckerath.

Autorităţile responsabile de cazul jurnalistei au reţinut, vineri, cinci suspecţi, aceştia fiind plasaţi în arest preventiv duminică. Numai unul dintre aceştia a recunoscut că a fost complice în atacarea jurnalistei din opoziţie.

Pe 24 decembrie Tetiana Ceornovol, în vârstă de 34 de ani, a fost blocată în trafic la periferia Kievului de mai mulţi indivizi necunoscuţi, ce au bătut-o şi au lăsat-o pe marginea drumului. În urma agresiunii, jurnalista s-a ales cu o comoţie cerebrală, nasul spart şi cu traumatisme multiple, scrie Ukrainska Pravda.

Membrii opoziţiei au menţionat că înaintea incidentului, Tetiana fotografiase casa ministrului ucrainean de Interne, Vitali Zaharcenko. Aceasta lucra la un material privind averile mai multor membri din guvernul ucrainean, printre care şi ministrul de Interne.

Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, l-a desemnat responsabil de rezolvarea acestui caz tocmai pe Ministrul de Interne, Vitali Zaharcenko împreună cu procurorul general ucrainean, Viktor Pchonka.

Duminică, manifestaţiile pro europene din Ucraina au luat din nou amploare după ce a fost atacată jurnalista, zecile de mii de oameni prezenţi în Piaţa Independenţei din Kiev denunţând agresarea ei. O parte din protestatari au ales să se adune în faţa reşedinţei preşedintelui Victor Ianukovici, de la periferia Kievului.

”Iarna Ucraineană” a fost iscată de refuzul preşedintelui ucrainean, Viktor Ianukovici, de a semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană în timpul summitului de la Vilnius, şi deturnarea ţării pe traseu către Rusia şi, implicit, către Uniunea Vamală promovată de fosta ţară ex sovietică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe