Membrii Asociaţiei 21 Decembrie 1989 îşi continuă greva foamei
alte articole
Dl Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, se află în cea de-a 105-a zi de greva foamei. Dl vicepreşedinte Vlad Ciobanu şi membrii asociaţiei Savin Eugeniu şi Marian Firimiţă sunt hotărâţi, de asemenea, să continue greva foamei până când toate cele trei legi - Legea lustraţiei, Legea imprescriptibilităţii crimelor comunismului şi modificările la Legea 341 - vor fi semnate de preşedintele României. La începutul săptămânii urmează ca şi Proiectul de lege privind modificările la Legea 341 să fie votată de Camera Deputaţilor, ca apoi toate cele 3 legi să fie promulgate.
Reporterul: Domnule vicepreşedinte Ciobanu, va rog să ne mai daţi câteva amănunte referitor la ce intenţionaţi să faceţi în continuare şi care este starea sănătăţii dv., având în vedere că veţi continuă greva.
Domnul Vlad Ciobanu Suntem pregătiţi şi aşteptăm ca legile să treacă săptămâna următoare prin procedurile respective. Avem încredere în raţionalitatea autorităţilor care sunt implicate în acest demers şi sperăm să ieşim cât mai repede din acest protest, că nu îl facem din plăcere. Probabil că au înţeles şi autorităţile natura protestului. Cred că este un fond de înţelegere reciprocă. Aşteptăm şi suntem motivaţi de nişte speranţe că se vor rezolva lucrurile raţional şi benefic pentru toată lumea care este implicată cu seriozitate în povestea aceasta, în general, pentru că a pune o ţară pe criterii morale înseamnă să nu poţi mulţumi pe toată lumea. Dar pe mine mă interesează cei care se bucură de ridicarea din punct de vedere moral a acestei ţări. Aşa cum v-am mai spus, se dărâmă zidurile pe care le construieşte meşterul Manole, pentru că nu s-a făcut nimic de purificare. Morţii noştri de la revoluţie strigă, aşteaptă să fie scoşi făptuitorii la iveală şi aici vorbim de armată, de juridic - parte din făptuitori sunt şi astăzi în armată - de securitate, care au aceleaşi obligaţii morale de a-şi scoate la iveală murdăria aşa cum avem şi noi obligaţia morală să scoatem murdăria din rândurile noastre. Aici nu există instituţii care sunt exceptate de la aceste criterii morale. Mai ales că vorbim de instituţii bugetare. Şi noi suntem o instituţie bugetară, dacă se acordă indemnizaţia şi se revine la normal, suntem obligaţi să rămână cei care merită să fie incluşi. Dar şi armata, justiţia trebuie să procedeze cu aceleaşi instrumente. Mai sunt procurori, judecători unii care sunt încă activi, unii sunt în zone importante,unii au ieşit cu pensii mari. Noi am fost diabolizaţi o perioadă atât de lungă şi de tv, presă, fără să existe un dialog real cu noi.
Această este natura demersului nostru. S-a discutat de drepturile noastre fără să se discute în oglindă. În decembrie 1989 am fost ca într-o oglindă tragică: de o parte ei, cei înarmaţi şi de o parte noi, cei neînarmaţi. Cei înarmaţi sunt acum privilegiaţii zilei, iar noi suntem diabolizaţii zilei. Aşa trebuie privită situaţia şi poate că înţelesurile sunt mai limpezi pentru toată lumea. Cei din parlament au şi ei obligaţia să privească moral şi să nu-şi facă un titlu de glorie civică. Am auzit că s-a spus că nu a fost problema PDL-ului, că ei doar au preluat-o. Nu contează cine vorbeşte mult despre ceva, contează cine face ceva. Şi dacă PDL are puterea şi curajul să o facă, nu poate fi decât aplaudat, dacă eşti un om de bună credinţă. Liberalii şi PSD au vorbit mult despre lucrurile acestea, dar au vorbit tocmai ca să le demonetizeze, să le deraieze. Dacă PDL reuşeşte să facă lucrurile acestea, fără multă vorbă, înseamnă că are vocaţie de făptuitor. De fapt PNL nici măcar nu avut consecvenţa să vină să-şi voteze propriul proiect: proiectul legii lustraţiei. Când nu vrei să faci ceva, uneori cea mai bună metodă este să anunţi pe toată lumea că vrei să faci ceva.
Şi reiau şi povestea aceasta cu greva parlamentarilor şi povestea cu donatul indemnizaţiilor de parlamentari. Ei să nu doneze bani din bugetul de stat, să doneze bani de la ei de acasă. În clipa în care nu îşi achită sarcinile la un serviciu, nu trebuie să fie plătit, nu să ia banii aceia şi să-i dea. Aceia sunt banii noştri, nu sunt banii lor. Cum să-i doneze el, aceştia sunt banii ţării. Ei au regulamente lor. Sunt sătul de regulamente, care sunt făcute să fie privilegiaţi. Deci PNL şi PSD nu trebuie să încaseze nimic de acolo, pentru că nu fac nimic. Nu mă interesează că merg să semneze condica.
Reamintesc 2 fapte reale. Un japonez era specialist în România şi asista la chiuleala generală şi spunea ”mă iertaţi dar eu nu particip la greva dv ”. Tot un caz real: când a plecat specialistul francez de la uzinele Dacia s-a dat un banchet şi atunci omul a ridicat paharul şi a spus ”nu e bine, dar merge şi aşa”.
Acestea sunt sintagme, ascunzişuri şi păcăleli.
Un japonez era specialist în România şi asista la chiuleala generală şi spunea ”mă iertaţi dar eu nu particip la greva dv ”.
Deci parlamentarul care nu lucrează, nu are calitatea să doneze banul public. Nu munceşti, nu iei, nu donezi. Este un raţionament simplu. Dar este atât de simplu, că se ajunge greu la simplitate.
Reporterul: Ce ne puteţi spune despre starea de sănătate a domnului Mărieş, precum şi a celorlalţi grevişti?
Vlad Ciobanu: Mărieş se simte mai bine, şi astăzi nu a mai avut probleme nici dl Firimiţă. Deci toţi suntem decişi şi facem eforturi ca să rezistăm până la capăt.
Reporterul: Vă mulţumesc.