Teodor Mărieş este la limita supravieţuirii - 99 de zile de greva foamei
alte articole
Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, se află în a 99-a zi de grevă a foamei. Motivul începerii grevei sale este adoptarea de către Parlament a legii imprescriptibilizării crimelor comunismului, legii lustraţiei şi a legii pentru eroii martiri.
Alături de dnul Mărieş, se mai află în grevă trei persoane, membri ai Asociaţiei: sculptorul Vlad Ciobanu, vicepreşedintele Asociaţiei, de 71 de zile în grevă, Fărâmiţă Marian şi Savin Eugeniu - şi ei în grevă de 64 de zile.
Domnul Vlad Ciobanu a avut amabilitatea de a răspunde întrebarilor reporterului Epoch Times.
Reporter: Dle Ciobanu, cum vă simţiţi?
Vlad Ciobanu: În prezent eu mă simt bine cu sănătatea. Puţin înainte nu m-am simţit bine, dar acum nu am nicio problemă. Desenez, scriu şi chiar vreau să merg să fac cumpărături pentru că am pe cineva bolnav acasă. Vreau să merg la Parlament mâine şi joi. Sunt conectat la tot ce se întâmplă şi nu sunt dispus să cedez decât în clipa în care lucrurile şi-au atins finalitatea."
Reporter: Despre starea dlui Mărieş ce ne puteţi spune?
Vlad Ciobanu: Teodor Mărieş nu se simte deloc bine, este cu 28 de zile în faţa mea. Este la limita supravieţuirii. Cea mai mare prostie a acestei clase politice ar fi să-l facă un martir. Un martir costă mult!. Dacă îl martirizează pe Mărieş nu mai au nicio şansă.
Suntem la limită pentru că dacă îi dispar muşchii intercostali nu mai poate să respire şi aceia nu se regenerează. Este pe tăişul briciului în clipa aceasta. Este foarte aproape de a trece dincolo. Când nu va mai putea respira prin resurse proprii va trebui să fie menţinut pe aparate şi nu o să vrea. Aşa cum îl ştiu, este exclus să accepte acest lucru. Dacă îl vor martiriza, nu se va iarta niciodată. Poţi să fii super Băsescu, Iliescu, Ceausescu sau rege, acest lucru nu se iartă.
Sunt extraordinar de îngrijorat. L-am implorat să renunţe, dar nu vrea să renunţe. Eu am toate resursele. Sunt decis să continui. Puţine lucruri am făcut în viaţa mea cu atâta convingere cu care fac acest lucru.
Reporter: Care este mesajul pe care aţi vrea să îl transmiteţi clasei politice?
Vlad Ciobanu: Să nu se joace, să se dovedească responsabili. Avem nevoie de oameni politici, de o clasă politică responsabilă. Ne dorim asta. Sunt alături de ei numai că trebuie să-şi asume regulile. Eu nu am nimic cu clasa politică. Nu vreau ca demersul meu să aibă un caracter politic. Eu sunt om de cultură şi n-o să intru niciodată în politică. Nu mă interesează. Nu am vocaţie pentru aşa ceva. Dacă aş fi avut vocaţie pentru aşa ceva nu aş fi putut să fiu slujitorul ţării în forma aceasta. Nu aici este zona mea. Sunt prea bătrân ca să nu ştiu exact ce pot şi ce nu pot să fac. Suntem nişte oameni cu credinţă. Să ţină cont de credinţa noastră.
Reporter: Cum se simt ceilalţi membri aflaţi în greva foamei?
Vlad Ciobanu: Domnul Marian Firimiţă nu se simţea deloc bine. El are şi o altă vârstă şi nişte boli. A venit salvarea la Asociaţie ca să fie consultat. M-au sunat şi pe mine să mă întrebe cum mă simt, pentru că ştiau că nu mă simţeam bine. Dar acum sunt absolut în formă.
Avem o revoluţie, avem 1600 de victime, câteva mii de răniţi, dar nu avem criminali. Cum vine aceasta? Această instituţie, armata, a purtat un război împotriva propriului popor. Să-i scoată la iveală pe cei care au purtat războiul acesta. Aşa trebuie privite lucrurile. Eu aşa le văd. - Vlad Ciobanu
Domnul Savin Eugeniu se simte bine.
Mulţumesc lui Dumnezeu că sunt sănătos, dar ei nu sunt. [n.r.: clasa politică] se luptă cu nişte oameni bolnavi şi se luptă cu un om care este aproape trecut în lumea cealaltă. Am devenit patetic, dar acesta este un moment într-adevăr patetic.
Dincolo de prietenia mea cu Doru Mărieş, îi cunosc buna credinţă, puterea de luptă, discernământul, puterea lui de ordonare a unor lucruri. Va fi o mare pierdere, pe toate planurile dar să nu-l martirizeze. Pentru că dacă îl martirizează nu îi iartă nimeni. (...)
Reporter: Aţi primit până acum un răspuns concret din partea politicienilor?
Vlad Ciobanu: Propunerile pe care le-am făcut se discută astăzi şi mâine în comisiile parlamentare şi după ce vor trece de comisii, joi se votează, dar deocamdată nu avem nici-o garanţie că vor vota.
Am văzut că au început manevre în încercarea de arestare a lui Costin, care este secretarul de stat pentru problemele revoluţionarilor. Dacă Costin a făcut prostii n-are decât să plătească. Eu însumi dacă voi face vreodată prostii - plătesc! Nu contez eu, Mărieş sau Costin, contează ideea.
Ţara să funcţioneze pe criterii morale. Sunt necesare aceste legi: legea imprescriptibilizării crimelor comunismului, legea lustraţiei şi desigur o lege normală morală, logică, raportată la faptul că cei care au coordonat, au executat la revoluţíe au funcţii importante şi grade importante. Armata nu şi-a scos criminalii la iveală.
Avem o revoluţie, avem 1600 de victime, câteva mii de răniţi, dar nu avem criminali. Cum vine aceasta? Această instituţie, armata, a purtat un război împotriva propriului popor. Să-i scoată la iveală pe cei care au purtat războiul acesta. Aşa trebuie privite lucrurile. Eu aşa le văd.
Reporter: Vă dorim succes în încercarea dvs dramatică de a trezi, în cel de-al doisprezecelea ceas, societatea românească şi sperăm ca totul să se termine cu bine, cât mai curând!
Vă vom ţine la curent cu evoluţia stării de sănătate a celor 4 grevişti, având în vedere tăcerea asurzitoare a unei mari părţi din mass media în această privinţă.