Vlad Ciobanu: Nu încetăm greva până ce Preşedintele nu semnează legea

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie impreuna cu domnii Vlad Ciobanu, Savin Eugeniu şi Marian Firimiţă înca refuză să se alimenteze în speranţa că forma lor extremă de protest va convinge în cele din urmă clasa politică românească să procedeze în fine la adoptarea legii lustraţiei şi de cea a imprescriptibilităţii crimelor comuniste.
Vlad Ciobanu, vicepreşedintele Asociaţiei 21 decembrie, 27 februarie 2012 (The Epoch Times)
Epoch Times România
29.02.2012

Deşi Parlamentul României a votat Legea Lustraţiei şi a imprescriptibilităţii crimelor comunismului, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie împreună cu domnii Vlad Ciobanu, Savin Eugeniu şi Marian Firimiţă încă refuză să se alimenteze în speranţa că forma lor extremă de protest va grăbi promulgarea legilor votate, pe care România le cere de 22 de ani.

Continuăm seria interviurilor vicepreşedintelui Asociaţiei 21 decembrie.

Reporterul: Pentru că astăzi s-au votat legea lustraţiei şi legea imprescritibilităţii în Parlament, urmează să întrerupeţi greva foamei?

Vlad Ciobanu: Nu. Nici Mărieş, nici eu nu întrerupem greva, pentru că mai trebuie ca legile să fie promulgate de preşedintele ţării. Deocamdată nu sunt încheiate toate etapele. Votarea legilor în parlament a fost o etapă şi acum urmează ca legile să fie promulgate. Noi sperăm ca într-un termen cât mai scurt să se întâmple acest lucru. Mai ales pentru Mărieş, pentru ca el poate muri în orice clipă. Să nu surprindă pe nimeni dacă Mărieş moare în noaptea aceasta, mâine, poimâine sau chiar luni, pentru că problema se pune este că îi dispar muşchii intercostali şi din clipa aceea nu mai poate respira. Şi aceştia sunt muşchi care nu se regenerează. Cel puţin acestea sunt informaţii pe care le am de la medici şi cred că sunt corecte.

Voi încerca să-i spun lui Mărieş să înceteze greva. Dar dacă nu se opreşte pentru că îi spun eu, care am mers cu el umăr la umăr... Noi am depăşit prietenia, suntem ceva mai mult: avem aceleaşi idei, am suferit împreună pentru aceleasi probleme...

Trebuie legile promulgate şi poate preşedintele se hotărăşte să facă acţiunea aceasta mai urgent.

Nimeni nu are nevoie de un martir şi nici autorităţile. Bucuria aceasta ar fi îngrozitoare, ar avea un preţ prea mare la care refuz să mă gândesc.

Reporterul: Legile s-au adoptat într-o formă cu care sunteţi mulţumiţi?

Vlad Ciobanu: Da, legile sunt în forma în care le-am convenit, aşa cum le-am negociat. S-au făcut câteva amendamente, dar în cea mai mare parte este forma convenită.

Reporterul: Ce credeţi că se va întâmpla în zilele următoare în ceea ce priveşte legea pentru eroii martiri?

Vlad Ciobanu: În ce priveşte cealaltă lege, trebuie parcurs pas cu pas. Vom mai discuta, nu cred că va fi cazul să facem presiuni. Se pare că am intrat toţi într-un parcurs mai raţional. Am toate speranţele că se rezolvă şi problema aceasta, pentru că este o consecinţă a legii imprescriptibilităţii. Într-o oarecare măsură decurg una din cealaltă. Cred şi sper acest lucru.

Aş fi ipocrit să vorbesc urât de autorităţi. Cea mai mare parte dintre ei au acceptat acest dialog. Eu sunt mulţumit.

De 22 de ani avem o politică improvizatorică, reactivă. Trebuie să ne adunăm toţi, nu cred că este numai misiunea politicienilor, ci şi a societăţii civile, a intelectualilor, a artiştilor, a noastră a tuturor, pentru că uneori exagerăm cu transferul de responsabilitate.

Rămâne ca până luni, marţi preşedintele Băsescu să semneze promulgarea legilor şi voi da un comunicat. Eu personal voi scrie un text în care să mulţumesc părţii raţionale a parlamentului şi pe de altă parte să invit toată lumea la un mod raţional de a privi lucrurile pe termen lung, pentru că trebuie să construim lucruri pe termen lung.

De 22 de ani avem o politică improvizatorică, reactivă. Trebuie să ne adunăm toţi, nu cred că este numai misiunea politicienilor, ci şi a societăţii civile, a intelectualilor, a artiştilor, a noastră a tuturor, pentru că uneori exagerăm cu transferul de responsabilitate.

Nu întâmplător, şi asta nu ţine de politicieni, avem cele mai murdare ape, cele mai murdare sate, cele mai murdare oraşe. Nu trebuie să vină un preşedinte ca să-ţi spună să strângi gunoiul când pleci de la munte.

Reporterul: Cum vă simţiţi din punct de vedere al sănătaţii şi cum se simt şi ceilalţi grevişti?

Vlad Ciobanu: Eu nu am fost la Asociaţie astăzi pentru că am avut nişte dureri de spate. Am slăbit mult şi cred că pierd calciu şi de aici probabil şi aceste dureri.

Am fost bucuroşi toţi şi nu am mai vorbit astăzi.

Dl. Firimiţă ieri nu se simţea bine. Mâine merg la Asociaţie şi va pot da mai multe detalii şi puteţi să vorbiţi şi cu dânşii.

Reporterul: Vă mulţumesc mult şi vă urez multă putere de a rezista mai departe.

Epoch Times va continua să vă ţină la curent cu evoluţia zilnică a stării de sănătate a celor 4 grevişti. La sfârşitul zilei buletinul medical postat de Asociaţia 21 Decembrie afirma că Teodor Mărieş a acceptat începerea hrănirii cu lichide, după 100 de zile de grevă a foamei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor