Turcescu, despre identitatea sa ascunsă: Eram fariseu, un nimeni. Nu pot să vă mai mint, indiferent ce m-ar costa asta

Când jurnalistul B1 Tv, Robert Turcescu, scria duminică pe blogul său că a fost locotenent-colonel sub acoperire şi publica şi o serie de documente care să susţină această afirmaţie, mulţi au crezut că cineva i-a "spart" contul şi îi dă o lecţie acestuia. În cursul zilei, Turcescu nu a fost de găsit având telefonul închis, astfel că această variantă părea plauzibilă, însă, duminică seara, jurnalistul a ieşit pe post şi a confirmat autenticitatea informaţiilor publicate, anunţând că nu va mai realiza emisiunea "Sub semnul întrebării" şi că este gata să dea socoteală în faţa judecătorilor.
Andrei Pricopie
22.09.2014

alte articole

Robert Turcescu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
22.09.2014

Când jurnalistul B1 Tv, Robert Turcescu, scria duminică pe blogul său că a fost locotenent-colonel sub acoperire şi publica şi o serie de documente care să susţină această afirmaţie, mulţi au crezut că cineva i-a "spart" contul şi îi dă o lecţie acestuia. În cursul zilei, Turcescu nu a fost de găsit având telefonul închis, astfel că această variantă părea plauzibilă, însă, duminică seara, jurnalistul a ieşit pe post şi a confirmat autenticitatea informaţiilor publicate, anunţând că nu va mai realiza emisiunea "Sub semnul întrebării" şi că este gata să dea socoteală în faţa judecătorilor.

"Da, am fost lt-colonel sub acoperire. Public mai jos câteva dintre statele de plată, cu sumele de bani pe care le-am primit. Am ales să nu îl trădez pe bunul Dumnezeu şi să fac această mărturisire publică. Refuz să fiu Iuda în faţa lui Christos, chiar dacă astăzi, celor ce vor citi şi vor vedea acest text poate că nu le va fi foarte clar ce se întâmplă. Rugaţi-vă pentru mine şi cu mine să fim iertaţi şi izbăviţi. Sunt pregătit să îndur oprobiul public, îl merit, dar sper să avem parte de legi şi de judecători drepţi. Cu Dumnezeu înainte şi va fi bine! Vă cer iertare tuturor", scria duminică Turcescu pe blog.

Ajuns seara pe platoul emisiunii realizate de Sorina Matei pe B1 TV, Robert Turcescu a explicat că informaţiile sunt reale, le-a postat personal, şi este pregătit să dea socoteală pentru faptele sale doar în faţa unui judecător.

"Nu sunt nişte aşa-zise documente. Eu le-am pus astăzi pe blogul personal. E o mărturisire publică. În ceea ce priveşte documentele, sunt dispus, oricând voi fi chemat de organele de anchetă şi de judecători, să spun adevărul despre ceea ce ştiu eu despre aceste lucruri. Nu sunt postate de altcineva. Sunt lucruri pe care mi le asum: eu le-am urcat pe blog, eu am scris lucrurile acelea. Sunt documente reale", a declarat Robert Turcescu.

"Anunţ un singur lucru care e foarte important pentru mine: nu am trăit o eliberare mai mare, o sărbătoare mai mare, nu am auzit lucruri mai frumoase în sufletul meu decât astăzi după ce m-am eliberat de povara asta. Mi-am dat seama că e necinstit faţă de Dumnezeu, de mine, de familia mea, de voi toţi, e necinstit, nu pot să vă mai mint, trebuie să spun, să mărturisesc, indiferent ce m-ar costa asta. Din momentul în care m-am decis să public aceste documente. Mi le asum. Astăzi sunt împăcat, am o stare de fericire, de bucurie. Am scris acolo că cer iertare. Le cer iertare tuturor celor pe care această povară a mea îi încurcă. Le spun să mă judece drept, dar dacă le-am greşit, le cer iertare", a continuat acesta.

Mărturisirea, care are loc în plin sezon electoral, a uimit toată presa. În ciuda faptului că acesta susţine că a fost o decizie de conştiinţă, mulţi vorbesc despre un eventual şantaj la care ar fi fost supus jurnalistul, care a decis, în final, să nu îl accepte şi să se "elibereze".

"De mâine (n.r. luni) nu voi mai face această emisiune. Ştiu că, în contextul actual, până ce un judecător vă spune dacă am greşit sau nu, nu am tăria să mă mai înfăţişez public. Le doresc tuturor să trăiască un astfel de moment de eliberare, să trăiască sentimentul acesta, al faptului că făcând aşa, asta este calea cea dreaptă. Am trecut prin clipe chinuitoare, în momentul acela mă dădeam de ceasul morţii pentru că nu mai puteam să vin să discutăm de ofiţerul acoperit. Eram în faţa voastră un nimeni, un ins care minţea. Se asta am decis să mă eliberez. Fiecare are o cale în a face lucrurile. Sfârşitul nu e aici", a mai anunţat Turcescu.

Dezvaluirea lui Robert Turcescu are loc la doar câteva zile după ce senatorul Ilie Sârbu, socrul premierului Victor Ponta, îl acuzase pe acesta că ar fi ofiţer acoperit.

Potrivit Evz.ro, scandalul legat de gradul său a izbucnit încă din anul 2012, când postul lui Dan Voiculescu, Antena 3, a dezvăluit faptul că Turcescu avea gradul de colonel al Armatei, confirmarea venind de la MApN, la acea vreme condus de Corneliu Dobriţoiu, printr-un comunicat scurt: "Domnul Turcescu Robert figurează în evidenţele militare ale MApN ca ofiţer superior, fiind avansat de la absolvent direct la gradul de locotenent-colonel în rezervă la data de 14 aprilie 2010".

"Mărturisirea lui Robert Turcescu, care este clară, arată că, în România, s-a făcut şi se face poliţie politică. Punct. În acest moment nu Robert - care cred de la minut la minut că a făcut un gest extraordinar, mărturisind - ci serviciile secrete şi cei care le conduc politic trebuie să dea explicaţii. PS: acum îi vom vedea, cei care vor încerca să îngroape declaraţia lui Robert (nu e adevarat, joacă teatru, e nebun) şi cei care vor încerca să meargă pe fir mai departe", a declarat jurnalistul Mircea Marian.

La rândul său, jurnalistul Cătălin Tolontan a remarcat: "Problema e că misiunile şi cultura acestor două meserii se bat cap în cap. Angajaţii serviciilor de informaţii se ocupă cu secretele, jurnaliştii, cu dezvăluirea secretelor. Ofiţerii sînt obligaţi să păstreze pentru ei şi pentru superiori ceea ce află în exerciţiul misiunii, în timp ce la jurnalişti e taman invers: ei sînt obligaţi să publice ceea ce află.
Unul se ascunde prin natura meseriei sale, celălalt îi găseşte pe cei care se ascund şi relatează faptele lor. Agenţii sub acoperire servesc siguranţa statului şi a cetăţeanului, în timp ce jurnalistul are pe agendă informarea cetăţeanului, pentru ca drepturile acestuia să fie respectate şi el să fie liber. Jurnalistul are un contract nescris cu societatea, ofiţerul, unul scris cu un serviciu al statului. Ori de cîte ori apar interese diferite între stat şi cetăţean, reporterul merge cu societatea, nu cu statul! Aceasta este regula internaţională a presei".

"Care a fost rolul lui Ilie Botoş şi al lui Ilie Sârbu în deconspirarea jurnalistului Robert Turcescu ca ofiţer acoperit al Armatei. Robert a fost un jurnalist extrem de incomod pentru Victor Ponta. Trebuia scos din grila TV în campania pentru prezidenţiale. A fost anihilat ca să nu mai spună, între altele, "Victor Ponta, mai guvernăm şi noi ceva?". Plus toate dezvăluirile făcute impotriva Guvernului Ponta în emisiunile sale. Robert Turcescu a fost şantajat de Ilie Sârbu şi Victor Ponta, care au primit informaţiile de la fostul şef al Direcţiei de Informaţii Militare, Ilie Botoş, fost consilier al premierului Ponta, acum secretar de stat la Interne, unde ministru e Gabriel Oprea?", se întreabă jurnalista de investigaţii Ondine Gherguţ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor