Mehedinţi: Podul lui Dumnezeu - o minune a naturii

Epoch Times România
30.06.2009

Zeci de mii de turişti vin anual în nordul judeţului Mehedinţi atraşi de Podul lui Dumnezeu, unul dintre cele trei mari poduri naturale din lume, situat în perimetrul localităţii Ponoarele, dar singurul intrat în circuitul rutier.

Podul, o adevărată minune a naturii, are 60 de metri lungime, 13 metri lăţime şi o arcadă de piatră groasă de 4 metri, cu o deschidere de 9 metri şi o înălţime de 22.

Primarul comunei Ponoarele, Georgică Pătraşcu, a povestit, pentru AGERPRES, că din moşi strămoşi există o legendă care justifică apariţia podului în această zonă mirifică, unde se află 20 de hectare de liliac sălbatic, lacurile castice Zătonul Mare (cel mai mare din România) şi Zătonul Mic şi faimoasele câmpii de lapiezuri Afrodita şi Cleopatra, monumente ale naturii menţionate în toate hărţile de turism din Europa.

În folclorul local se spune că în peştera de sub acest pod al lui Dumnezeu, adică în peştera Ponoarele, ar fi locuit Necuratul. Oamenii, săturându-se de răul pe care acesta îl făcea, l-ar fi rugat pe Dumnezeu să-i scape de Aghiuţă. Ascultându-i, Dumnezeu a lovit cu palma tavanul peşterii, prăbuşind-o. Necuratul s-a salvat ieşind pe la capătul celălalt al peşterii. S-a agăţat, spune legenda, de vârful dealului peşterii, iar unghiile sale ascuţite au săpat milioane de şanţuri în calcar, care azi se numesc lapiezuri.

De "Podul lui Dumnezeu" mai este legat şi numele Sfântului Nicodim de la Tismana (1310 - 1406). Prin anul 1370, călugărul, venit de la Vodiţa, s-a aşezat lângă cascada ce i se arătase în vis şi pe care o descoperise în vadul pârâului, care îşi făcea cu greutate loc pe sub pod, cu intenţia de a construi acolo o mănăstire. Două familii înstărite ale aşezării, nefiind de acord cu decizia lui Nicodim, i-a înscenat furtul unei găini pe care tot ei o băgaseră în desaga veneticului venit de peste Dunăre. Călugărul a fost izgonit din aceste locuri şi a luat drumul spre Tismana.

Legenda care a străbătut prin timp vorbeşte că Nicodim a blestemat apa de la Ponoarele să rămână fără peşte şi să o înghită pământul.

De aceea, în timpul anului - cred localnicii - apa care se adună în lacul Zătonul Mare, cu o suprafaţă de 2 kilometri pătraţi, dispare misterios vara, tot timpul într-o noapte cu lună plină, sorbită fiind - se presupune - de adâncurile unei peşteri de sub muntele Bulba, şi apare ca prin minune toamna.

Pentru a scăpa de blestemul lui Nicodim, localnicii au construit în preajma Podului lui Dumnezeu o biserică, în speranţa că şi ei, asemenea strămoşilor lor, îl vor îmbuna pe Dumnezeu şi le va ridica blestemul din aceste locuri sfinte unde poposesc, atât la renumita "Sărbătoare a liliacului", cât şi pentru a vedea unele dintre cele mai spectaculoase minuni ale naturii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor