Se află durerea cu adevărat "doar în capul nostru"?

Ace de acupunctură, un tratament tradiţional milenar, cu rezultate uimitoare
Ace de acupunctură, un tratament tradiţional milenar, cu rezultate uimitoare (Photos.com)

Ca psihiatru, am văzut mulţi pacienţi care îi fac pe medicii lor să se simtă neajutoraţi. Ei se plâng de o serie de simptome nespecifice, cum ar fi dureri omniprezente, dureri de cap, ameţeli şi vertij, oboseală, tulburări digestive, probleme de eliminare (de urinare şi constipaţie) şi aşa mai departe.

De multe ori, medicii spun pacienţilor cu astfel de plângeri cronice că nu pot face nimic mai mult pentru ei şi le sugerează să consulte un psihiatru pentru ipohondrie.

Atunci când acest tip de pacienţi vin la mine pentru tratament, îmi spun de obicei că toată lumea crede că simptomele lor sunt inchipuite. Vă puteţi imagina cum se simt în legătură cu asta - trişti, furioşi, învinşi, şi, adesea, fără speranţă.

Mulţi dintre aceşti pacienţi au suferit un fel de traumă în trecut. Se poate să fi suferit de pe urma neglijării şi abuzului (emoţional, fizic sau sexual). Ei au trecut prin viaţă având sentimentul că au fost violaţi şi aduşi într-o stare de invalidate de alţii. Atunci când medicii lor nu le pot valida suferinţa, îşi pierd speranţa şi au adesea gânduri sinucigaşe.

Unul dintre pacienţii mei a venit să mă vadă pentru că îl durea gâtul, umerii şi spatele, suferea de oboseală severă, ameţeală, insomnie, IBS (sindrom de colon iritabil), şi avea gânduri sinucigaşe. Avea aceste dureri de mai bine de 10 ani, după ce se rănise în timpul serviciului.

Ea a venit la mine pentru că practic acupunctura, în afară de faptul că sunt psihiatru. Mi-a spus ca luase antidolorifice ani de zile, dar ca acestea nu îşi mai fac efectul. Spera că o pot ajuta să scape de durere, considerându-mă ultima ei speranţă.

A preferat să nu vorbească despre trecutul ei, spunându-mi doar că traise nişte evenimente negative în timpul copilăriei. Mi-a declarat că dorea să trateze durerea, oboseala şi insomnia ei prin acupunctură.

Am făcut tot ce mi-a cerut să fac. În mod ideal, o persoană ar trebui să vină zilnic la acupunctură (aşa este obiceiul în China), sau cel puţin de două-trei ori pe săptămână. Dar ea nu putea veni decât o dată pe săptămână. Nu mai fusese niciodata la acupunctură.

A răspuns foarte bine la tratament. Înainte abia îşi putea ridica braţul mai sus urechile. În câteva săptămâni, ea îşi putea ridica braţul mult mai uşor. Treptat, oboseala s-a diminuat, iar somnul ei s-a îmbunătăţit.

Mi-a spus că nu s-a simţit atât de bine de mulţi ani. Acesta este un răspuns obişnuit pe care îl primesc de la pacienţii care optează pentru acupunctură. Nu numai că experimentează o eliminare a simptomelor, dar, de asemenea, acestia simt diferite grade de îmbunătăţire a stării lor generale de sănătate. Cu alte cuvinte, se simt pur si simplu mai bine şi sunt mai fericiţi.

Pe măsura ce tratamentul continua, ea a început să poată face mai multe treburi casnice şi avea energia şi motivaţia să meargă la cină, să facă o plimbare pe jos, o plimbare cu bicicleta – pe scurt să se distreze.

Într-o zi, pacienta m-a informat că trebuie să se mute din cauza serviciului soţului ei. În timpul ultimei noastre sesiuni, când se afla pe patul de acupunctură, am stat de vorbă despre mutarea ei viitoare şi brusc a început să-mi spună despre trecutul ei.

Tatăl ei era dependent de alcool şi era abuziv fizic faţă de mama şi fratele ei. Era abuziv şi faţă de ea, dar într-o măsură mult mai mică. Una dintre experienţele sale a fost să asiste neajutorată şi îngrozită la momentul în care tatăl ei a turnat apă fierbinte peste capul fratelui ei.

Când au crescut, fratele ei s-a înrolat în armată şi a plecat să lupte în războiul din Vietnam. El a suferit de stres post-traumatic, a devenit alcoolic, şi a murit în cele din urmă la 40 de ani, probabil s-a sinucis.

Pacienta mea plângea pe măsură ce îmi povestea şi mi-a spus cât de mult a apreciat ajutorul meu. Acupunctura i-a atenuat foarte mult durerea şi alte simptome.

Pentru că am fost de acord să o tratez prin acupunctură în loc de psihiatrie, i-am validat durerea şi nu am făcut-o să se simtă ca şi cum durerea ar fost doar în mintea ei. Acupunctura a fost un instrument important pe care l-am folosit pentru a o ajuta.

Dr. Fang este un psihiatru certificat şi doctor în medicină chineză. Ea lucrează pentru Institutul Tao. Citiţi mai multe despre ea la http://taoinstitute.com/team/fang.php