Lista urgenţelor României, via Nicuşor Dan

Liderul USR, Nicuşor Dan, devenit deputat în urma alegerilor parlamentare, a prezentat o listă cu ceea ce el numeşte "urgenţele României", probleme pe care noul Guvern Grindeanu trebuie să le rezolve cu prioritate.
Nicusor Dan
Nicusor Dan (Florin Chirila/Epoch Times)

Preşedintele PSD Liviu Dragnea este îngrijorat că Sorin Grindeanu ar putea pune interesele societăţii deasupra intereselor PSD şi ale lui, personale, a declarat miercuri, pe pagina sa de Facebook, liderul Uniunii Salvaţi România, Nicuşor Dan, făcând referire la întâlnirea de la Cotroceni dintre preşedintele Klaus Iohannis, premier şi ministrul Finanţelor.

Şeful USR a identificat o serie de chestiuni urgente de care ar trebui să se ocupe noul Executiv:

1. O guvernare transparentă, competentă şi eficientă.

2. Menţinerea deficitului bugetar sub 3% pentru a nu îndatora ţara doar pentru că PSD a minţit în campania electorală.

3. Alocarea a 6% din PIB pentru educaţie şi sănătate şi îmbunătăţirea infrastructurii din cele două domenii precum şi a calităţii acestor două servicii publice.

4. Deschiderea şantierelor pentru autostrăzi pe tronsoanele lăsate la cheie.

5. Educaţia să fie prioritatea guvernării nu Cenuşăreasa ei prin reinstalarea în funcţie a foştilor directori de şcoli sau a unor candidaţi care au luat nota 2 la examen şi prin repornirea fabricilor de doctorate.

6. Schimbarea filosofiei bugetare prin construirea unor bugete multianuale astfel încât guvernele să nu se mai trezească, la sfârşitul fiecărui an, că veniturile sunt mai mici decât au prognozat.

7. Investiţii în industriile cu potenţial să creeze produse de valoare înaltă, astfel încât România să nu rămână ţara salariilor mici şi a exporturilor de materii prime.