May este blocată. Brexitul merge în faţa Parlamentului britanic

Guvernul britanic a pierdut recursul la Curtea Supremă în cazul Brexit, ceea ce înseamnă că Parlamentul trebuie să voteze înainte ca procesul formal de a părăsi UE să poate începe.
Premierul britanic Theresa May.
Premierul britanic Theresa May. (Captură Foto)

Instanţa supremă a respins marţi apelul Guvernului britanic depus în urma deciziei Înaltei Curţi de la Londra.

Ca urmare a acestei hotărâri, prim-ministrul Theresa May nu poate să înceapă discuţiile cu UE până când atât Camera Comunelor şi cât şi Camera Lorzilor nu îi oferă sprijinul pentru a declanşa Articolul 50. Se aşteptă ca acest lucru să se întâmple în timp util pentru termenul de 31 martie stabilit de May. Liderul Muncii, Jeremy Corbyn, a indicat că partidul său nu va încerca să întârzie procesul.

Activiştii, conduşi de managerul de investiţii Gina Miller, au susţinut că a fost nedemocratic ca guvernul să nege Parlamentului dreptul acestui vot, însă Guvernul a susţinut că putea declanşa Articolul 50 şi procesul formal al Brexitului fără a câştiga votul. Activiştii au câştigat acest caz la Înalta Curte în noiembrie.

Preşedintele Curţii Supreme, Lord Neuberger a confirmat, citind hotărârea, că guvernul "nu poate declanşa Articolul 50, fără un act al Parlamentului care îl autorizează să facă acest lucru". De asemenea, instanţa a decis ca Parlamentele din Ţara Galilor, Scoţia şi Irlanda de Nord nu vor vota, ceea ce reprezintă o victorie pentru guvern.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe