May este blocată. Brexitul merge în faţa Parlamentului britanic

Guvernul britanic a pierdut recursul la Curtea Supremă în cazul Brexit, ceea ce înseamnă că Parlamentul trebuie să voteze înainte ca procesul formal de a părăsi UE să poate începe.
Premierul britanic Theresa May.
Premierul britanic Theresa May. (Captură Foto)

Instanţa supremă a respins marţi apelul Guvernului britanic depus în urma deciziei Înaltei Curţi de la Londra.

Ca urmare a acestei hotărâri, prim-ministrul Theresa May nu poate să înceapă discuţiile cu UE până când atât Camera Comunelor şi cât şi Camera Lorzilor nu îi oferă sprijinul pentru a declanşa Articolul 50. Se aşteptă ca acest lucru să se întâmple în timp util pentru termenul de 31 martie stabilit de May. Liderul Muncii, Jeremy Corbyn, a indicat că partidul său nu va încerca să întârzie procesul.

Activiştii, conduşi de managerul de investiţii Gina Miller, au susţinut că a fost nedemocratic ca guvernul să nege Parlamentului dreptul acestui vot, însă Guvernul a susţinut că putea declanşa Articolul 50 şi procesul formal al Brexitului fără a câştiga votul. Activiştii au câştigat acest caz la Înalta Curte în noiembrie.

Preşedintele Curţii Supreme, Lord Neuberger a confirmat, citind hotărârea, că guvernul "nu poate declanşa Articolul 50, fără un act al Parlamentului care îl autorizează să facă acest lucru". De asemenea, instanţa a decis ca Parlamentele din Ţara Galilor, Scoţia şi Irlanda de Nord nu vor vota, ceea ce reprezintă o victorie pentru guvern.