UE tot mai tulburată. Europarlamentarii ameninţă cu lansarea propriilor negocieri cu Londra pentru Brexit

Sentimentul unităţii larg promovat de Europa părea să se clatine joi după ce europarlamentarii s-au lansat într-o luptă pentru putere şi influenţă privind Brexitul şi au început să îi critice pe liderii statelor membre.
Europarlamentarul Guy Verhofstadt
Europarlamentarul Guy Verhofstadt (Thomas Samson/AFP via Getty Images)

Guy Verhofstadt, negociatorul şef al Parlamentului European, i-a criticat aspru pe reprezentanţii Consiliului European şi a ameninţat că va începe propriile sale discuţii cu Marea Britanie dacă europarlamentarilor nu li se oferă un rol important in procesul privind Brexitul.

Ultimatumul său neaşteptat va alarma liderii europeni şi semnalează începutul unui război lung şi dur între Consiliu, care reprezintă interesele statelor membre individuale, şi Parlament, care vorbeşte în numele elitei euro din Bruxelles, conform ziarului The Express.

Fostul lider UKIP, Nigel Farage, a declarat că propunerea arată că UE a devenit “atât de impracticabilă” încât Marea Britanie ar trebui să renunţe la declanşarea Articolului 50 şi să se retragă pur si simplu din blocul tulburat.

Tensiunile au izbucnit după ce Verhofstadt a acuzat conducerea Consiliului European că încearcă să marginalizeze Parlamentul European şi să ofere europarlamentarilor doar un rol minimal în negocierile pentru Brexit.

Liderii europeni se tem că discuţiile cu Marea Britanie vor deveni prea înverşunate şi politizate dacă europarlamentarilor li se va permite să aibă un rol semnificativ în ele, şi astfel au decis să le restrângă implicarea.

Luând cuvântul la o sesiune plenară a Parlamentului European, Verhofstadt a declarat miercuri: “Ceea ce propun ei este ca negocierile pentru Brexit să meargă mai departe fără Parlament”.

Apoi, el l-a întrebat pe Ivan Korcok, oficial al Consiliului European: “Nu sunteţi conştient că trebuie să aprobăm aceste aranjamente? Doriţi ca noi să deschidem negocieri separate cu autorităţile britanice? Se poate şi aşa – dacă vreţi să o facem o vom face. Este momentul să invitaţi Parlamentul de la bun început”.

Europarlamentarii vor trebui să voteze orice acord privind Brexit încheiat cu guvernul britanic şi deja au apărut temeri că unele elemente din cadrul Parlamentului European vor face ca ambele tabere să nu ajungă la un compromis raţional.

Dar explozia fostului premier belgian este doar cel mai recent semn al fisurilor din sânul UE privind modul de gestionare a Brexitului, în ciuda unor afirmaţii publice din partea eurocraţilor că cele 27 de state membre sunt unite în abordarea lor.

Verhofstadt a fost susţinut imediat de preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, care ar putea deveni următorul ministru de Externe al Germaniei. Schulz a precizat: “Un lucru este clar, problema pe care tocmai aţi adresat-o este una pe care o voi ridica la întâlnirea conferinţei preşedinţilor”.

“Primele concluzii ale Consiliului European arată clar faptul că acesta vede că Parlamentul ar fi o povară neplăcută în negocieri.

Luând cuvântul după Verhofstadt, Nigel Farage a declarat că aceste tensiuni dovedesc şi mai mult faptul că Marea Britanie a avut dreptate să părăsească blocul disfuncţional.

Unii membri ai partidului britanic UKIP au cerut premierului Theresa May să renunţe complet la negocierile cu celelalte state ale blocului prin anularea legii UE şi a comerţului cu aceasta pe baza regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Dar economiştii au avertizat că economia britanică va avea de suferit dacă nu poate obţine un acord favorabil cu blocul european, susţinând că sectoarele financiar şi pentru servicii vor fi în special lovite puternic.