Schulz cere ca Parlamentul European să aibă un rol mai mare în discuţiile pentru Brexit

Martin Schulz susţine că marginalizarea europarlamentarilor în discuţiile pentru Brexit ar putea duce la situaţia în care orice acord să fie respins, rezultând un “Brexit dificil”. Liderii UE se întâlnesc joi la Bruxelles pentru a adopta o poziţie comună asupra negocierilor.
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz. (AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
15.12.2016

Într-o scrisoare adresată miercuri preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a criticat rolul secundar al europarlamentarilor în negocierile pentru ieşirea Marii Britanii din UE (Brexit).

În prezent, Michael Barnier a fost desemnat să conducă discuţiile pentru Brexit în numele Uniunii Europene, după ce a fost ales de Comisia Europeană.

Totuşi, Schulz a avertizat că europarlamentarii ar putea respinge acordul final dacă vor fi marginalizaţi în timpul negocierilor şi ar putea deveni “cea mai dificilă variantă de Brexit”, aceasta însemnând că Marea Britanie va fi exclusă complet de pe piaţa unică europeană, ceea ce ar fi în detrimentul tuturor, a avertizat Schulz.

În plus, Schulz a sugerat că Parlamentul European şi-ar putea stabili propriile aranjamente cu Barnier şi Marea Britanie.

După comentariile lui Schulz, Guy Verhofstadt, principalul negociator al Parlamentului European pentru Brexit, a întrebat dacă “ar trebui deschise negocieri separate cu britanicii”.

Schulz şi-a exprimat temerile în ajunul unui summit UE la Bruxelles care va avea loc joi şi la care vor participa şefii tuturor statelor UE, inclusiv premierul britanic Theresa May.

După ce May se va retrage de la discuţiile de joi, liderii celor 27 de state membre rămase urmează să stabilească o poziţie comună privind negocierile. Acestea sunt programate să înceapă după ce Marea Britanie declanşează Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, adică lansarea oficială a procedurilor pentru Brexit, până la 31 martie 2017.

Delegatul american în Bruxelles, ambasadorul Anthony Gardner, a avertizat miercuri ca Marea Britanie să nu părăsească piaţa unică, susţinând că afacerile americane vor avea de asemenea de suferit.

Într-un mesaj dur adresat viitoarei administraţii a lui Donald Trump, Gardner a declarat: “Dacă se trimite Londrei mesajul 'eliberează-te', 'preia înapoi controlul' sau 'uită de UE', acest lucru ar fi o greşeală enormă pentru companiile americane, atât pentru cele care furnizează servicii cât şi cele din domeniul producţiei”.

Preşedintele ales al Statelor Unite a lăudat decizia Marii Britanii de a părăsi UE la o zi după referendumul pentru Brexit, susţinând că este o “mare victorie”. În timpul campaniei prezidenţiale, Trump a trasat deseori paralele între încercarea sa de a ajunge preşedinte şi referendumul pentru Brexit şi, după victoria în alegerile prezidenţiale din 8 noiembrie, l-a primit la reşedinţa sa din Trump Tower pe Nigel Farage, fostul lider al partidului britanic UKIP şi susţinător al Brexitului.

“Sper că nu trimitem Marii Britanii mesajul că ei ar trebui pur si simplu să se elibereze şi să nu ţină cont de consecinţe, deoarece am dori să vedem un proces ordonat şi liniştit în care sunt respectate interesele ambelor tabere.”, a susţinut Gardner.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor