Guvernul britanic se distanţează de comentariile lui Boris Johnson privind saudiţii

Guvernul britanic a pus din nou sub semnul întrebării abilitatea ministrului de externe de a vorbi în numele conducerii din Londra. Comentariile sale privind Arabia Saudită, susţin criticii, ar putea submina suportul britanicilor pentru Riad în Yemen.
Ministrul britanic de externe Boris Johnson. (Captură Foto)
Andrei Popescu
10.12.2016

Arabia Saudită „se comportă ca un păpuşar şi poartă războaie prin terţi” în Orientul Mijlociu şi – precum Iranul - „deformează şi abuzează de religie” pentru a-şi promova propriile obiective politice, a declarat Johnson, în remarci publicate de ziarul britanic The Guardian.

„Aceasta este una dintre cele mai mari probleme în întreaga regiune”, a continuat Johnson.

„Iar tragedia din punctul meu de vedere – şi de aceea aveţi aceste războaie prin terţi purtate în regiune în tot acest timp – este faptul că nu există o conducere suficient de puternică în însăşi aceste ţări”.

Helen Bower, purtătoare de cuvânt a premierului britanic Theresa May, a declarat joi că Johnson „şi-a prezentat propriile viziuni asupra Arabiei Saudite şi a Iranului”.

„Dar el va respecta linia guvernului când va vizita miniştrii saudiţi, weekend-ul acesta”, a adăugat ea.

Bower a mai precizat că Downing Street are încredere deplină în ministrul de externe, adăugând că Arabia Saudită este un partener vital pentru Marea Britanie, în special în lupta împotriva terorismului.

În capitala saudită Riad au fost exprimate unele temeri în privinţa semnalelor amestecate trimise de britanici.

Remarcile lui Johnson au încălcat o regulă a diplomaţiei britanice de a nu critica Arabia Saudită în public. Marea Britanie a declarat că actuala campanie de bombardamente condusă de saudiţi în Yemen – care este susţinută de arme britanice şi consiliere militară britanică – este o încercare legitimă de a apăra frontierele Arabiei Saudite.

Marea Britanie are 1.500 de soldaţi şi şapte nave de luptă în regiune şi, în următorul deceniu, urmează să cheltuie pentru apărarea din Golf 3 miliarde de lire sterline (aproximativ 3,4 miliarde de euro).

Yemenul se află în mijlocul unui război civil de când rebelii şiiţi Houthi au răsturnat guvernul aflat la putere, în septembrie 2014.

Anterior, Johnson a apărat vânzările de arme ale Regatului Unit către Arabia Saudită, destinate unei potenţiale utilizări în Yemen, în condiţiile în care mai mulţi parlamentari britanici au declarat că armele vor fi probabil folosite pentru încălcarea drepturilor omului.

Andrew Mitchell, fostul secretar britanic pentru dezvoltare internaţională, a declarat: „Realitatea este că Marea Britanie are o relaţie complicată cu Arabia Saudită şi interesele noastre economice şi politice nu coincid mereu. În multe domenii, saudiţii sunt un aliat important, dar noi avem o datorie, în calitate de prieten al lor, să îi avertizăm în legătură cu zonele de dificultate”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor