Eurocraţii o ameninţă pe May: Nu puteţi lansa discuţii comerciale post-Brexit la întâlnirea cu Trump

Premierul britanic Theresa May a confirmat că se va întâlni vineri cu noul preşedinte al SUA, Donald Trump, pentru a discuta despre relaţia comercială viitoare a Marii Britanii.
Theresa May (Carl Court/Getty Images)
Andrei Popescu
23.01.2017

Oficiali de pe Downing Street au dezvăluit că liderii britanic şi american “vor discuta despre cum să dezvoltăm relaţia noastră economică şi comercială deja imensă în beneficiul ambelor ţări, inclusiv dorinţa comună de a semna un acord comercial între Marea Britanie şi SUA după ce Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană”, conform ziarului The Times.

Un oficial de pe Downing Street a adăugat: “Comerţul dintre cele două ţări are deja o valoare de peste 150 miliarde de lire sterline şi SUA este cea mai mare sursă de investiţii direcţionate înspre Marea Britanie”.

Donald Trump a susţinut că doreşte să asigure un acord comercial rapid cu Marea Britanie post-Brexit, în condiţiile în care noul preşedinte american se pregăteşte să lanseze noul său program economic America First – un program despre care experţii în comerţ liber se aşteaptă să fie de fapt o întoarcere la politicile protecţioniste.

Premierul Theresa May a declarat la BBC - Andrew Marr show: “Putem să analizăm sectoarele chiar înainte să semnăm un acord comercial oficial. Ne-am putea uita la barierele existente în prezent în calea comerţului şi am putea înlătura câteva dintre acele obstacole pentru a deschide o nouă relaţie comercială”.

Succesul britanicilor de a atrage acorduri comerciale post-Brexit a înfuriat oficialii UE, care au promis că vor face ca orice acord pentru Marea Britanie să fie mai rău decât acordul său de apartenenţă la blocul european.

Federica Mogherini, comisarul UE pentru afaceri externe, a declarat: “Este absolut clar în ceea ce priveşte UE că, atâta timp cât o ţară este membră a Uniunii, cum este cazul Marii Britanii în acest moment, nu se pot purta negocieri bilaterale pentru orice acord comercial cu terţe părţi."

“Acest lucru este prevăzut în tratate şi este valabil pentru toate statele membre cât timp acestea rămân state membre, până în ultima zi”.

În ciuda ameninţărilor din partea UE şi a tonului lui Trump privind politicile protecţioniste, premierul britanic a susţinut că este “încrezătoare” că un acord ar putea fi încheiat.

Theresa May a susţinut: “Cred că discursul său cu ocazia învestirii a inclus un mesaj clar, şi anume mesajul pe care l-a transmis în timpul campaniei, acela de a pune America pe primul loc.

“Dar dacă vă gândiţi la asta, orice lider, orice guvern, cum este şi cazul nostru aici în Marea Britanie, atunci când analizăm orice problemă ne asigurăm că punem interesele Marii Britanii şi ale poporului britanic pe primul loc”.

În plus, premierul britanic se va întâlni joi cu congresmani republicani – înainte de întâlnirea cu preşedintele Trump – pentru a discuta despre un acord comercial între Marea Britanie şi SUA.

Întâlnirea din Philadelphia din această săptămână este văzută ca fiind vitală pentru pavarea drumului către orice acord comercial între cele două ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor