Hammond: Amânaţi Brexitul din cauza riscurilor la adresa stabilităţii financiare

Ministrul britanic de Finanţe a cerut o amânare a începerii procesului de ieşire a Marii Britanii din UE, susţinând că, altfel, Brexitul ar putea prezenta “riscuri la adresa stabilităţii financiare”.
Noul ministrul britanic al finanţelor, Philip Hammond. (Captură Foto)
Andrei Popescu
13.12.2016

Philip Hammond, ministru de Finanţe al Marii Britanii, a declarat luni că o nouă “percepţie care se formează în rândul companiilor, agenţiilor de reglementare şi în rândul politicienilor gânditori” necesită un acord de tranziţie în ceea ce priveşte Brexitul.

Un proces mai lent “va tinde către o tranziţie mai lină şi va reduce riscurile de subminare, inclusiv riscurile la adresa stabilităţii financiare, ceea ce ar trebui să fie o temere reală”, a notat el.

Chestiunea trebuie discutată la începutul negocierilor pentru Brexit în primăvara anului următor, a declarat Hammond unor parlamentari din comitetul Trezoreriei. Declaraţia sa este cea mai fermă de până acum, în privinţa implementării unui aşa numit acord de tranziţie.

După publicarea rezultatelor referendumului privind Brexitul a devenit evident că politicienii britanici nu au nicio idee despre cum ar trebui să pună în aplicare decizia votului popular, iar, în unele cazuri, nici măcar voinţa politică să o facă.

“Din punct de vedere colectiv, cred că aranjamentele de tranziţie vor fi benefice pentru noi”, a precizat el.

Hammond a mai avertizat că va fi necesară angajarea şi pregătirea “unui număr mare de persoane” pentru a putea fi gestionată o creştere de 5 ori a controalelor de frontieră, lucru care ar costa “sute de milioane de lire sterline”.

Apelul lui Hammond a survenit după ce un memorandum făcut public a arătat că secretarul britanic responsabil cu Brexitul, David Davis, a declarat reprezentanţilor City of London Corporation (CLC) că nu este cu adevărat interesat de un acord de tranziţie cu Uniunea Europeană.

UE a avertizat că Marea Britanie va avea mai puţin de 18 luni să ajungă la un acord de ieşire din bloc după lansarea negocierilor pentru Brexit.

Premierul britanic Theresa May a promis că va începe procesul pentru Brexit în martie 2017 şi că acesta va fi finalizat până în 2019. Totuşi, planurile au fost amânate atunci când Înalta Curte a Marii Britanii a cerut un vot parlamentar pentru declanşarea Articolului 50.

Purtătorul de cuvânt al premierului britanic a declarat că May nu se aşteaptă să negocieze un acord privind Brexitul pentru o perioadă mai mare de timp.

“Există un termen de doi ani. Nu căutăm să prelungim acel proces”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Theresa May a fost presată de unii politicieni pentru a se angaja pe calea aşa zisului “Brexit dur”, ceea ce ar implica cedarea accesului la piaţa unică a Uniunii Europene şi renunţarea la libertatea de mişcare a cetăţenilor UE în schimbul securizării controlului asupra imigraţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor