Matrix are braţe lungi. Fostul ginere al preşedintelui kazah găsit mort într-o închisoare austriacă

Rakhat Aliyev în 2011, în timpul mandatului său de ambasador al Kazahstanului în Austria
Rakhat Aliyev în 2011, în timpul mandatului său de ambasador al Kazahstanului în Austria (Foltin Jindrich/AFP/Getty Images)

Rakhat Aliyev, fostul ginere al preşedintelui kazah, Nursultan Nazarbaiev, transformat în inamic politic, a fost găsit mort într-o închisoare austriacă după ce şi-a pus capăt zilelor, potrivit declaraţiei de marţi a unui purtător de cuvânt al instanţei, însă avocaţii săi au declarat că se îndoiesc că el şi-a luat propria viaţă.

Procurorii austrieci l-au acuzat pe Rakhat Aliyev în luna decembrie de uciderea a doi bancheri în 2007, un caz în care cele două cereri de extrădare ale Kazahstanului au fost refuzate din cauza încălcării drepturilor omului din fosta republică sovietică.

Aliyev, fost ambasador kazah în Austria, care a devenit un critic vocal al preşedintelui Nursultan Nazarbayev, a denunţat cazul împotriva lui ca fiind motivat politic.

El se afla în arest din luna iunie, moment în care s-a predat autorităţilor austriece după o anchetă ce a durat patru ani.

Austria Press Agenţia (APA), l-a citat pe directorul departamentului de corecţie, Peter Prechtl, care a afirmat că trupul neînsufleţit a lui Aliyev a fost găsit la ora 7:20 într-o celulă din închisoarea Josefstadt din Viena. Fostul ginere se afla în regim de izolare.

Potrivit lui Prechtl, Aliyev s-ar fi spânzurat în baie.

Avocaţii apărării, Manfred şi Klaus Ainedter au fost citaţi de APA spunând că nu-şi pot imagina despre clientul lor în vârstă de 52 de ani că s-a sinucis.

Am îndoieli semnificative cu privire la acest lucru fără a vrea să dau vina pe nimeni. L-am vizitat ieri. Nu poate fi vorba de nici un fel de pericol de sinucidere - Avocatul victimei

"Am îndoieli semnificative cu privire la acest lucru fără a vrea să dau vina pe nimeni. L-am vizitat ieri. Nu poate fi vorba de nici un fel de pericol de sinucidere", a declarat Klaus Ainedter agenţiei APA, menţionând că se aştepta o investigaţie aprofundată.

Prechtl a declarat pentru APA că Aliyev solicitase, cu ceva timp în urmă, să fie singur în celulă în unitatea medicală a închisorii.

Rakhat Aliyev nu era considerat ca având risc de sinucidere şi a fost clasificat ca "verde" în sistemul departamentului de corecţii, ceea ce însemna că putea fi lăsat nesupravegheat.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.