Arest pe Coasta de Azur pentru Abliazov

(photos.com)
Roxana Rădulescu
02.08.2013

Ex-ministru şi ex-preşedinte al celei mai mari bănci din Kazakhstan, Moukhtar Abliazov, fugit din ţară din 2009 după ce a fost acuzat de deturnare de fonduri de cinci miliarde de dolari, a fost arestat în apropiere de Cannes, în virtutea unui mandat de arestare livrat de Ucraina. Arestarea lui Abliazov, care este un critic al regimului de la Astana, este un episod al războiului clanurilor din Kazakhstan, ţară condusă cu mână de fier de preşedintele Nursultan Nazarbaiev.

Informat de Interpol de arestarea lui Moukhtar Abliazov, procurorul general al Kazakhstanului a precizat că acesta este acuzat în ţara sa de spălare de bani şi de crearea “unui grup criminal care a deturnat din banca BTA peste 5 miliarde de dolari”. Fostul ministru Moukhtar Abliazov a fost închis în 2002 după ce a preluat conducerea unui partid de opoziţie faţă de regimul preşedintelui kazah. După eliberare, el a preluat conducerea băncii BTA, care a cunoscut o rapidă dezvoltare, înainte de a fugi la Londra, în 2009, acuzat de deturnare de fonduri. S-a refugiat apoi în Italia. Nazarbaiev conduce Kazakhstanul cu mână de fier şi de-a lungul “domniei” sale criticii au fost reduşi la tăcere iar opoziţia arată că au avut loc presiuni crescânde după 2011 şi o mişcare socială degenerată în revoltă a fost reprimată sângeros.

Pe 29 mai, poliţia italiană a intrat în locuinţa soţiei sale, Alma Şalabaieva, în căutarea opozantului kazah, pe care nu l-au găsit. Au ridicat-o pe Şalabaieva sub acuzaţia de deţinere a unui paşaport fals, şi pe fiica sa de şase ani. Două zile mai târziu, amândouă au fost îmbarcate cu forţa într-un avion special cu destinaţia Kazakhstan, fără a avea posibilitatea de a depune un recurs faţă de această expulzare sau de a cere azil politic, aşa cum prevăd legile italiene şi europene. Afacerea, care a devenit un adevărat scandal în Italia, a antrenat demisia şefului de cabinet al ministrului de Interne. Abliazov este obiectul unui mandat de arestare emis de Rusia şi executat de Interpol, pentru fraudă la scara extinsă, abuz de încredere şi în special de spălare de bani. El a locuit în Rusia între 2003 şi 2005 şi figura pe o “notă roşie” a Interpol, echivalentă cu un mandat de arestare internaţional. Oligarhul afirma că viaţa îi este ameninţată de când a părăsit Kazakhstanul. Nu este singurul aflat în această situaţie.

Cel mai celebru kazah aflat în exil, fostul ginere al dictatorului de la Astana, Rakhat Aliev, aflat în Malta, a declarat în media că este victima regimului lui Nazarbaiev, care încearcă să-l urmărească sub pretextul de crimă contra umanităţii şi se teme că ar putea fi răpit. În 2008, el a fost condamnat în ţara sa în contumacie la 40 de ani de închisoare pentru tentativă de răsturnare a guvernului. De asemenea, a fost acuzat de asasinarea a doi directori ai băncii Nurbank şi a trăit în exil în Austria şi după 2010, în Malta. Aliev îl acuză pe Nazarbaiev de asasinare şi tortură a membrilor opoziţiei, de furtul a miliarde de dolari şi de transferuri în conturile sale secrete din străinătate.

Preşedintele Nazarbaiev este acuzat de fundaţia Human Rights că a creat o “dictatură post-modernă” care a jefuit ţara de zeci de miliarde de dolari pentru a se îmbogăţi personal, în timp ce Amnesty Internaţional arată că el controlează un sistem în care tortura este practicată frecvent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor