Armenia se alătură Uniunii Eurasiatice

Serzh Sarkisyan, arhiva
Serzh Sarkisyan, arhiva (KAREN MINASYAN / AFP / Getty Images)

Armenia s-a alăturat în mod oficial Uniunii Economice Eurasiatice, din care fac parte Rusia, Kazahstan şi Belarus, proiect condus de Moscova pentru contrabalansarea Uniunii Europene.

Ca parte dintr-un acord semnat în luna octombrie, Armenia va avea reprezentare limitată în organizaţie până la sfârşitul anului 2015. Trei reprezentanţi ai Erevanului vor avea drept de vot în comitetul de guvernare al uniunii, a relatat vineri Agenţia TASS

Kârgâstanul urmează să se alăture Uniunii Eurasiatice pe 1 mai.

Intrarea Armeniei în blocul eurasiatic va însemna o trecere treptată într-un sistem de tarifare unificat cu alţi membri ai uniunii, având anul 2022 ca termen limită pentru tranziţia completă.

Membră a Organizaţiei Mondiale pentru Comerţ, Armenia va trebui să negocieze noile sale obligaţii prin prisma noului statut de membru al blocului economic eurasiatic.

Guvernul armean se îndrepta către un acord de liber schimb cu Uniunea Europeană, dar după discuţiile cu preşedintele rus, Vladimir Putin, preşedintele armean Serzh Sarkisyan a decis să facă parte din Uniunea Vamală.

Economistul Alexander Knobel a declarat că Armenia s-a depărtat de integrarea europeană după ce Rusia i-a oferit un preţ de 170-180 de dolari pe mia de metri cubi de gaz.

Economia armeană este dependentă de Rusia, cel mai mare investitor străin şi partener comercial al ţării cât şi de banii trimişi în ţară de armenii care muncesc în ţara vecină.

Erevanul a cultivat o relaţie politică strânsă cu Moscova pentru a se proteja de inamicii săi, Turcia şi Azerbaijan. Armenia şi Azerbaijan au fost prinse într-o dispută teritorială din cauza regiunii Nagorno-Karabah, în timp ce Turcia şi Azerbaijan au ridicat blocade economice împotriva Armeniei ca răspuns la ocuparea regiunii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe