Kazahstanul pregătit pentru pragul de 40 de dolari pe barilul de petrol

Preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev.
Preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev. (YURI KOCHETKOV/AFP/Getty Images)

Kazahstanul, cel de-al doilea producător de petrol ex-sovietic după Rusia, are propriile sale planuri în cazul în care preţurile globale la petrol vor ajunge la 40 de dolari pe baril, a declarat preşedintele Nursultan Nazarbaiev posturilor de televiziune locale.

“Poporul kazah nu ar trebui să fie îngrijorat. Avem un plan dacă preţul petrolului se află la 70, 60, 50 sau 40 de dolari pe baril”, a spus Nazarbaiev, conform unei stenograme publicate pe website-ul său www.akorda.kz.

“Există rezerve care ar putea susţine poporul, împiedicând înrăutăţirea condiţiilor de viaţă”, a adăugat el, fără să ofere alte detalii.

Fondul Naţional al Kazahstanului, care colectează veniturile din comerţul cu petrol, a înregistrat 76,8 miliarde de dolari la sfârşitul lunii noiembrie. În acelaşi timp, rezervele de aur şi valută străină ale Băncii Centrale s-au ridicat la 27,9 miliarde de dolari.

Nazarbaiev a cerut, de asemenea, poporului kazah să nu se îngrijoreze în legătură cu devalorizarea rublei ruseşti, care a pierdut aproximativ 45% din valoarea sa în faţa dolarului în acest an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie