Hollande în Kazahstan: Afaceri, crize regionale şi cooperare universitară
Preşedintele francez Francois Hollande este aşteptat vineri în Kazahstan pentru o vizită oficială de 48 de ore, dominată de trei teme: intensificarea schimburilor economice, politice şi universitare cu această putere emergentă din Asia Centrală, informează AFP.
După sosirea la Astana în cursul dimineţii, şeful statului francez va avea o primă întrevedere la palatul prezidenţial cu omologul său kazah, Nursultan Nazarbaiev, care îşi conduce ţara autoritar de la proclamarea independenţei acesteia în 1991.
O conferinţă de presă comună, un dejun oficial, o alocuţiune în faţa forumurilor economice şi universitare, precum şi o întâlnire cu comunitatea franceză din Astana vor fi cuprinse în această primă etapă a vizitei preşedintelui Hollande în Kazahstan, care urmează să decoleze după-amiază spre Alma Ata.
Pe plan diplomatic, preşedinţii francez şi kazah urmează să evoce crizele regionale, începând cu cea din Ucraina, parteneriatul consolidat între Bruxelles şi Astana, dar şi Uniunea Eurasiatică, promovată de preşedintele rus Vladimir Putin.
Moscova încearcă astfel să-şi restaureze influenţa asupra republicilor ex-sovietice, dar preşedintele kazah a semnalat clar puternicului său vecin că ralierea sa la această organizaţie nu are la bază decât raţiuni economice şi nu semnifică defel o raliere politică.
Favorizată de poziţia sa geografică, Astana intenţionează mai degrabă să joace un rol de pivot la frontierele Rusiei şi Chinei.
Dincolo de aceste considerente diplomatice, vizita preşedintelui Hollande va fi dominată de problemele economice şi comerciale. Primul producător mondial de uraniu (şi furnizor în acest domeniu centralelor nucleare franceze), Kazahstanul deţine mari rezerve de petrol, mangan, fier, crom şi cărbuni, având o economie care se diversifică şi se modernizează rapid.
De aici şi componenţa complexă a delegaţiei franceze, din care fac parte 50 de reprezentanţi ai întreprinderilor mici şi mijlocii din sectoare diverse, de la administrarea apelor şi deşeurilor, transporturi urbane, aeronautică, spaţiu cosmic şi construcţii până la industria agroalimentară, energii regenerabile, sănătate şi turism.
Lista acestor întreprinderi indică etalonul ambiţiilor franceze în Kazahstan: EDF, GDF Suez, Veolia, Suez mediu înconjurător, Airbus, Peugeot, Sanofi, SNCF, Eiffage, Vinci, Areva, Total ş.a.
Cea de a treia axă a acestei deplasări va fi, potrivit Parisului, dezvoltarea cooperării universitare şi ştiinţifice, 20 de reprezentanţi ai universităţilor şi altor institute de învăţământ superior din Franţa făcând parte din delegaţie.
Kazahstanul se află pe locul 161 din cele 180 în clasamentul mondial pe 2014 al libertăţii presei, întocmit de organizaţia nonguvernamentală Reporters şans Frontieres. Iar într-un raport publicat în iulie 2013, Amnesty Internaţional denunţa impunitatea de care se bucură forţele de securitate în această ţară, precum şi omniprezenţa torturii în centrele de detenţie.
Un dosar sensibil ar putea fi abordat cu ocazia vizitei, cel al oligarhului kazah Muhtar Abliazov, deţinut în Franţa de peste un an şi considerat o personalitate a opoziţiei din ţara lui. Curtea de Apel din Lyon a autorizat extrădarea sa spre Rusia, care - la fel ca şi Ucraina şi Kazahstanul - îl acuză de deturnarea a miliarde de dolari.
'Nu intenţionăm să intervenim în acest caz', a precizat pentru AFP în ajunul vizitei o sursă din Palatul Elysee, argumentând prin recursul formulat de apărarea miliardarului. Iar problema drepturilor omului 'va putea fi evocată' în cadrul discuţiilor bilaterale, a adăugat aceeaşi sursă.