Liderul kazah al opoziţiei a fost închis pentru orchestrarea dizidenţei petroliştilor

Un critic vehement al preşedintelui veteran al Kazahstanului a fost închis pentru şapte ani şi jumătate pentru complotarea cu un miliardar fugar, într-o încercare eşuată de a instiga lucrătorii petrolieri să dea jos guvernul, potrivit unui raport Reuters.
Preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev. (YURI KOCHETKOV/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
09.10.2012

Un critic vehement al preşedintelui veteran al Kazahstanului a fost închis pentru şapte ani şi jumătate pentru complotarea cu un miliardar fugar, într-o încercare eşuată de a instiga lucrătorii petrolieri să dea jos guvernul, potrivit unui raport Reuters.

Vladimir Kozlov, liderul neoficial al partidului Alga!, a fost găsit vinovat de orchestrarea dizidenţei din rândul petroliştilor aflaţi în grevă, în perioada premergătoare revoltelor din decembrie anul trecut, care s-au soldat cu 15 de morţi şi au ştirbit reputaţia de stabilitate a Kazahstanului.

Kozlov a negat acuzaţiile. În cuvântarea sa finală înainte de condamnare, el a afirmat pe 1 octombrie că tot acest caz a fost o "încercare nedeghizată" de a înăbuşi protestul civic şi drepturile de muncă în fosta republică sovietică.

În cele mai mult de două decenii ca preşedinte, Nursultan Nazarbaiev, în vârstă de 72 de ani, a neglijat libertăţile democratice în favoarea urmăririi unei creşteri alimentate de petrol şi investiţii, care a făcut din economia în valoare de 185 miliarde de dolari a Kazahstanului cea mai mare economie din Asia Centrală.

Autorităţile au încercat în ultimii ani să echilibreze dorinţa lor de a menţine stabilitatea şi creşterea economică cu eforturile de îmbunătăţire a imaginii kazahe pe scena mondială.

Kozlov, în vârstă de 52 de ani, şi-a încleştat pumnii când judecătorul a citit sentinţa sa, în faţa a câtorva zeci de suporteri, într-un tribunal din Aktau, un oraş situat la 2.600 km vest de capitala Astana.

Pe 16 decembrie, în piaţa principală din Zhanaozen a izbucnit o revoltă. Poliţia a deschis focul şi cel puţin 14 persoane au fost ucise. O altă persoană a murit când revoltele s-au răspândit a doua zi într-un sat din apropiere.

Ablyazov a părăsit Kazahstanul în 2009 şi a primit azil politic în Marea Britanie anul trecut, în timp ce aştepta o sentinţă privind acuzaţiile de fraudă, despre care a susţinut că au fost motivate politic.

Opoziţia marginalizată din Kazahstan se bucură de puţin sprijin popular. În ciuda faptului că nu a organizat niciodată alegeri considerate echitabile de observatorii internaţionali, Nazarbayev este lăudat pentru stabilitatea relativă din ţara sa, comparativ cu statele vecine.

După protestele de stradă din Rusia, autorităţile din Kazahstan au devenit mai precaute când vine vorba de dizidenţă, deoarece limba rusă este preferată de milioane dintre cetăţenii săi şi Rusia rămâne cel mai mare partener comercial al Kazahstanului.

Duminică, într-un interviu de cu televiziunea rusă pro-guvernamentală, Nazarbayev a afirmat că "oameni cu intenţii rele" au exploatat un simplu conflict de muncă pentru propriile lor scopuri infracţionale.

Mulţi dintre suporterii lui Kozlov au scandat "Ruşine!", când s-a încheiat procesul de şapte săptămâni. Când l-au ridicat, Kozlov s-a prins de o bară de lemn pentru a se sprijini şi a spus: "Acesta nu este un proces echitabil, ci o persecuţie. Ce s-a întâmplat aici este o infracţiune".

Kozlov a fost arestat în ianuarie, la o săptămână după ce Kazahstanul a organizat alegeri parlamentare, în care partidul lui Alga! - căruia i-a fost negată multă vreme înregistrarea oficială - nu a fost eligibil pentru a participa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor