Cazul expulzării unei cetăţene kazahe îi creează probleme guvernului Letta (presa italiană)

Premierul italian Enrico Letta.
Premierul italian Enrico Letta. (VINCENZO PINTO,VINCENZO PINTO / AFP / Getty Images)

Probleme pentru guvernul de mare coaliţie condus de Enrico Letta, după expulzarea din Italia a soţiei unui disident kazah, caz care a provocat demisia şefului de cabinet al ministrului de interne Angelino Alfano, informează miercuri principalele publicaţii din Peninsulă.

'Probleme pentru guvernul Letta, după expulzarea din Italia a soţiei unui disident kazah', scrie La Repubblica de la Roma, care precizează că pe data de 30 mai a fost expulzată din Italia Alma Shalabaeva, soţia unui disident kazah care trăieşte la Londra, fără ca ministrul de interne Angelino Alfano să fie informat. Acest lucru, denunţat recent de presa din ţară, a creat probleme între Italia şi Kazahstan, unde femeia, care trăia la Roma cu fetiţa ei în vârstă de şase ani, a fost arestată la domiciliu.

Un episod în care, se pare, 'totul s-a desfăşurat în mare secret', fără ca ministrul de interne Angelino Alfano să fie informat. Alfano (secretar al partidului de dreapta Poporul Libertăţii şi vicepremier) a vorbit marţi la parlament despre acest caz, la solicitarea partidelor de opoziţie, care i-au cerut să clarifice situaţia cât mai rapid posibil, precizează principalul cotidian roman.

'Cazul Shalabaeva, nimeni nu a fost informat', scrie La Stampa din Torino, care relevă că premierul Enrico Letta a declarat că 'cine a greşit, va trebui să plătească'. Între timp, mai scrie cotidianul torinez, 'prima persoană care plăteşte' este şeful de cabinet al ministrului de interne, care a demisionat marţi în urma cazului acestei expulzări controversate a soţiei disidentului kazah, după cum a anunţat marţi ministrul Angelino Alfano, care a vorbit în faţa senatorilor.

Cu siguranţă, ministrul Alfano va trebui să explice mai bine şi cu mai multe detalii ce s-a întâmplat 'în acea zi secretă de la sfârşitul lunii mai, în care autorităţile din Italia au decis să trimită o mamă şi fetiţa ei înapoi într-o ţară condusă de un dictator, preşedintele kazah Nursultan Nazarbaiev', mai scrie principalul cotidian torinez.

Publicaţia de stânga Il Fatto Quotidiano de la Roma relevă că premierul italian Enrico Letta (secretar adjunct al Partidului Democrat, PD, de centru-stânga) a declarat că Italia a revocat între timp decretul de expulzare a doamnei Shalabaeva şi 'va face tot posibilul pentru a rezolva acest caz care riscă să pună în pericol imaginea Italiei în lume'.

Cotidianul Corriere della Sera din Milano scrie că şeful de cabinet al ministrului de interne, prefectul Giuseppe Procaccini, este prima persoană care 'plăteşte' pentru 'cazul Shalabaeva', fiind constrâns marţi să îşi dea demisia.

Ministrul Alfano a declarat marţi la Senat: 'I-am cerut şefului poliţiei o reorganizare generală a departamentului de siguranţă publică, începând cu direcţia centrală pentru imigraţie, şi am acceptat demisia şefului meu de cabinet, prefectul Giuseppe Procaccini, care va fi înlocuit cu un alt responsabil', notează principalul cotidian milanez, care subliniază faptul că acest caz a creat polemici în ultimele zile în Italia, întreaga presă din Peninsulă întrebându-se 'cum a fost posibil ca această expulzare să poată avea loc fără ca niciun responsabil politic să fie la curent'.

Publicaţia romană Il Messaggero explică faptul că poliţia italiană a efectuat un control la sfârşitul lunii mai la domiciliul doamnei Alma Shalabaeva, situat într-un cartier din Roma, pentru a-l căuta pe soţului ei, disidentul kazah Muhtar Abliazov, care nu se afla în locuinţă.

Poliţia a decis expulzarea soţiei sale, sub acuzaţia de a fi prezentat un paşaport fals, şi a fiicei sale în vârstă de şase ani. Cele două cetăţene kazahe au fost îmbarcate pe 31 mai pe un avion cu destinaţia Kazahstan, fără ca femeia să aibă posibilitatea să depună un recurs împotriva acestei expulzări sau să facă cerere de azil politic, după cum prevăd legile italiene şi europene. Muhtar Abliazov, care fusese închis în 2002, în Kazahstan, ca lider al unui partid de opoziţie care se opune regimului preşedintelui kazah Nursultan Nazarbaiev, după eliberarea sa din închisoare a fost constrâns să fugă din ţară şi să se refugieze la Londra, precizează publicaţia amintită.

Potrivit site-ului de ştiri TgCom24, expulzarea doamnei Shalabaeva a fost decisă de mai mulţi prefecţi (înalţi responsabili ai poliţiei italiene), printre care şeful de cabinet al ministrului de interne Alfano, în urma unor presiuni primite din partea Ambasadei kazahe de la Roma. Acest caz s-a derulat în cursul unei perioade în care 'nu exista un adevărat lider al poliţiei italiene', între decesul, în luna martie, al fostului şef al poliţiei, Antonio Manganelli, şi numirea actualului şef, Alessandro Pansa, pe data de 31 mai, o perioadă în care 'nimeni nu conducea poliţia italiană, ceea ce poate explica această decizie luată de prefecţi fără a informa ministerul de interne de la Roma'.

Cotidianul Il Giornale din Milano scrie că ministrul Angelino Alfano a asigurat parlamentul că nu fusese informat despre această expulzare, iar guvernul italian a confirmat marţi, într-un comunicat oficial, că niciun minister nu fusese informat despre acest caz, nici cel de interne, nici ministerul de externe şi nici ministerul justiţiei. Ministrul italian de externe, doamna Emma Bonino, a fost însărcinată de guvern să convoace ambasadorul kazah la Roma 'pentru a cere explicaţii şi clarificări asupra acestui caz care riscă să pună în pericol guvernul Letta', conchide publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe