Masurile preventive penale si contraventionale – o vasta categorie de masuri procesuale aplicate de organele judiciare

Ce reprezinta masurile preventive penale?
Teoretic, masurile procesuale sunt institutii de drept procesual-penal utilizate de organele judiciare in vederea desfasurarii normale si eficiente a urmaririi penale si judecatii. Functionalitatea acestora consta in prevenirea sau inlaturarea imprejurarilor care impiedica realizarea calitativa a procesului penal.
Insa, in cursul procesului penal pot surveni diverse impedimente sau obstacole de natura a pereclita eficacitatea activitatii judiciare. Astfel, daca nu se iau masuri, invinuitul sau inculpatul lasat in libertate, ar putea savarsi in continuare alte infractiuni sau ar putea sa impiedice la stabilirea adevarului prin denaturarea urmelor, influentarea victimei si a martorilor, etc., sau chiar sa se eschiveze de la urmarirea penala si de la judecata.
Potrivit celor mentionate, in cadrul masurilor procesuale un loc important il ocupa masurile preventive.
Aceste norme procesuale impun niste cerinte dure fata persoanele aflate in conflict cu legea, datorita faptului ca se refera la restrangerea in conditiile legii a libertatii persoanei.
In literatura juridica masurile preventive sunt definite diferit. De exemplu, unii autori rusi le argumenteaza ca masuri procesual-penale, ca mijloc de constrangere procesuala sau pur si simplu ca metode de constrangere aplicate fata de banuit, invinuit, inculpat cu scopul de a nu permite banuitului, invinuitului sa se ascunda de organele de urmarire penala si judecata, sa-l lipseasca de posibilitatile de a continua activitatea infractionala sau sa impiedice aflarea adevarului pe cauza penala si asigurarea executarii sentintei.
Autorul Gh. Mateut in lucrarea sa „Procedura penala”, susutine ca „Masurile preventive sunt masurile procesuale ce se pot lua de catre organele judiciare penale pentru asigurarea desfasurarii normale a procesului penal ori pentru impiedicarea sustragerii invinuitului sau inculpatului de la urmarirea penala, de la judecata sau de la executarea pedepsei”.
Insa, profesorul Ion Neagu in lucrarea sa „Drept procesual penal" sustine ca, „Masurile de preventie sunt institutii de drept procesual-penal cu caracter de constrangere, prin care invinuitul sau inculpatul este impiedicat sa intreprinda anumite activitati care ar influenta negativ asupra desfasurarii procesului penal sau asupra atingerii scopului acestuia”.
O notiune similara a fost atestata si in viziunea autorul rus Petruhin I.L.
Insa, fiind studiata viziunea savantului T. Osoianu s-a stabilit ca acesta defineste masurile preventive ca „masuri speciale prevazute de legea procesual - penala care produc efecte psihologice asupra banuitului, invinuitului, inculpatului limitand libertatea individuala a acestora pentru desfasurarea efectiva a procesului."
Deci, din definitiile mentionate putem formula un concept mai larg a masurilor preventive precum ca: „acestea sunt masuri de constrangere care vizeaza starea de libertate a persoanei chemate sa raspunda penal, produc efecte psihologice asupra banuitului, invinuitului, inculpatului si care nu sunt sanctiuni penale sau procesuale, asigurand prin aceasta buna desfasurare a procesului penal.”
In paralel, facand referinta la Codul procesual penal (art.175 alin.(1)) s-a constatat, „ca, masurile cu caracter de constrangere prin care banuitul, invinuitul, inculpatul este impiedicat sa intreprinda anumite actiuni negative asupra desfasurarii procesului penal sau asupra asigurarii executarii sentintei – constituie masuri preventive.”
Sunt considerate masurile preventive a fi pedepse?
Nu, masura preventiva nu constituie o pedeapsa. Ea poate fi distinsa de ultima prin anumite trasaturi:
1. Masura preventiva se aplica fata de banuit, invinuit, inculpat, pe cand pedeapsa fata de condamnat.
2. Scopurile masurii preventive sunt diferite fata de scopurile pedepsei.
3. Toate masurile preventive, cu exceptia celor privative de libertate pot fi aplicate de procuror, la propunerea ofiterului de urmarire penala. Masurile preventive privative de libertate se aplica numai de instanta de judecata – judecatorul de instructie.
Ce reprezinta masurile preventive contraventionale?
In Dreptul contraventional masurile preventive sunt „niste indicatii ce se contin in dispozitiile normelor dreptului administrativ si ale celui contraventional”. Realizarea lor se infaptuieste prin constrangere, exclusiv in baza actelor juridice, de catre organele imputernicite in cazul aparitiei anumitor circumstante, in scopul prevenirii incalcarilor de drept si al asigurarii securitatii publice.
Ca si alte institutii de drept, institutul masurilor preventive manifesta o influenta fundamentala asupra formarii, intaririi si dezvoltarii constiintei sociale.
Generalizand cele spuse, reiese ca institutul masurilor preventive este important atat pentru societate, cat si pentru fiecare individ separat.
Valentina Stratulat este licentiata in derptul penal si master in dreptul constitutional si administrativ in R. Moldova