Maşinile cele mai mici din lume câştigă Premiul Nobel pentru Chimie 2016 (video)
alte articole
Jean-Pierre Sauvage, Fraser Stoddart şi Bernard Feringa, au fost premiaţi ”pentru designul şi sinteza maşinilor moleculare”. Laureaţii Premiului Nobel pentru Chimie din acest an au reuşit să miniaturizeze maşini şi au dus chimia într-o nouă eră.
Cercetătorii au pus bazele celor mai mici maşinării folosite în diferite domenii, dar în special în IT şi medicină, obţinând molecule cu mişcări controlabile, care pot îndeplini anumite sarcini atunci când primesc energie. Lucrarea celor trei cercetători "arată modul în care miniaturizarea tehnologiei poate duce la o revoluţie", a indicat Academia Regală Suedeză de Ştiinţe într-o declaraţie. "Câştigătorii Premiului Nobel pentru Chimie 2016 au miniaturizat maşini şi au dus chimia într-o nouă eră ", se citeşte în declaraţie. Rezultatele muncii lui Sauvage, Stoddart şi Feringa au demonstrat că este posibil să se creeze maşini de 1.000 de ori mai subţiri decât grosimea unui fir de păr.
Jean-Pierre Sauvage s-a născut în 1944 la Paris şi a obţinut doctoratul în 1971 la Universitatea din Strasbourg. În prezent, omul de ştiinţă francez este profesor la aceeaşi universitate şi director de cercetare emerit la Centrul Naţional pentru Cercetări Ştiinţifice din Franţa (CNRS).
Cu doi ani mai în vârstă, Sir J. Fraser Stoddart s-a născut la Edinburgh, Marea Britanie şi şi-a luat doctoratul în 1966 la universitatea din oraşul său natal. În prezent el activează ca profesor de chimie la Northwestern University din SUA.
Cel mai tânăr dintre cei trei laureaţi, Bernard L. Feringa s-a născut în 1951 la Barger-Compascuum, Olanda, şi a obţinut doctoratul în 1978 la Universitatea din Groningen, unde predă şi în prezent chimie organică.
Premiul Nobel pentru Chimie
Din 1901 până în 2014 au fost 172 de laureaţi ai celor 106 Premii Nobel pentru Chimie. Doar patru femei au primit acest premiu: 1911 - Marie Curie (care a primit şi Premiul Nobel pentru Fizică în 1903), 1935 - Irene Joliot-Curie (fiica Mariei Curie şi soţia lui Frederic Joliot), 1964 - Dorothy Crowfoot Hodgkin şi în 2009 - Ada Yonath.
Frederick Sanger a primit premiul Nobel pentru Chimie de două ori (în 1958 şi în 1980).
Sezonul Nobel 2016 va continua joi, când va fi anunţat câştigătorul premiului Nobel pentru Literatură. Câştigătorul premiului Nobel pentru Pace - singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de fondatorul prestigioaselor distincţii, Alfred Nobel - va fi anunţat vineri. Premiul Nobel pentru Economie va fi decernat luni.
Pe Medalia Nobel pentru laureaţii în Chimie şi în Fizică este reprezentată Natura, în forma unei zeiţe, asemănătoare cu Isis, care iese dintre nori şi are în mâini cornul abundenţei, iar vălul care îi acoperă faţa austeră este susţinut de Geniul Ştiinţei.