Marţi, trei ceasuri rele pentru democraţie. Simulacru de dezbateri pe legea Big Brother

Bogdan Ciucă, purtător de cuvânt PC
Bogdan Ciucă, purtător de cuvânt PC (Epoch Times România)

Marţi, 22 septembrie 2015, în şedinţa comună a Comisiei Juridice şi a Comisiei de IT&C din Camera Deputaţilor a fost discutată una din controversatele legi de tip Big Brother, mai exact proiectul de lege pentru modificarea şi completarea legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice.

Potrivit Asociaţiei pentru Tehnologie şi Internet (ApTI), care a participat la discuţii şi transmisese, în prealabil, o serie de amendamente punctuale la acest proiect ce poate mina libertăţile civile, atmosfera în sala Mihai Viteazul de la Palatul Parlamentului, unde a avut loc şedinţa, era "de linie de asamblare care bagă gaz din greu ca să nu rateze planul cincinal."

Dirijată de Bogdan Ciucă, şedinţa la care nu a apărut nici măcar jumătate din membrii comisiilor a avut drept singur scop, potrivit APTI, trecerea formală prin articolele proiectului de lege şi votarea acestora aproape ca pe bandă rulantă iar invitaţii, ApTI, operatorii de telefonie mobilă, Asociaţia Operatorilor Mobili din România (AOMR), Asociaţia Naţională a Internet Service Provider-ilor (ANISP) etc. au fost trataţi mai degrabă ca nişte persoane care tot încercau să strice coregrafia bine pusă la punct a Comisiei Juridice.

ApTI, de exemplu, a fost întâmpinat cu întrebarea: "Aveţi pe cineva care să vă susţină amendamentele? Că ştiţi că nu aveţi drept de a propune amendamente.”

Mai multe informaţii despre modul în care a decurs şedinţa puteţi citi într-un editorial semnat de unul dintre participanţii la simulacrele de discuţii. Articolul poate fi accesat aici.

De asemenea, opinia ApTI pe modificarea legii 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal, poate fi citită aici.

Reamintim că proiectul de modificare a legii 506/2014, mediat de preşedintele Iohannis a stârnit numeroase critici din partea societăţii civile, carea a acuzat lipsa consultărilor şi dezbaterilor.

Una din problemele majore ridicate de ApTI este faptul că textul articolului 5 alin. (1) este formulat de asemenea manieră încât există pericolul de a se înţelege în mod eronat că perioada de păstrare a datelor de 3 ani este obligatorie, şi nu cea maximală. La şedinţa de marţi din Parlament, deputatul Máté şi reprezentantul AOMR s-au legat de asta în mod explicit, însă fără nici un rezultat. Amendamentul lui Máté care cerea ca datele să fie păstrate 6 luni în loc de 3 ani a fost respins.

ApTI mai avertizase şi asupra faptului că noţiunea de „organe de stat cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale” este mult prea largă, însă aducerea în discuţie a acestei probleme de către ApTI a fost retezată scurt", făcându-se, în mod halucinant, referire la discuţia care a avut loc în cadrul şedinţei precedente, cea cu securitatea naţională."

Cât despre sugestia introducerii unui amendament care să permită publicarea unor rapoarte de transparenţă de către operatori, nici nu a putut fi pusă în discuţie, mai relatează autorul editorialului citat.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne