Lupul, paznic la oi: saudiţii deţin preşedinţia panelului Comisiei drepturilor omului la ONU

Arabia Saudita: În anul 2013, 46 de persoane au fost executate, printre care o bonă, Rizana, de origine sinhali, pentru care s-a mobilizat întreaga lume.
Arabia Saudita: În anul 2013, 46 de persoane au fost executate, printre care o bonă, Rizana, de origine sinhali, pentru care s-a mobilizat întreaga lume. (Ishara S.KODIKARA / AFP / Getty Images)

ONU s-a trezit subiectul unui imens scandal după ce a acordat Arabiei Saudite un rol proeminent în cadrul Consiliului Drepturilor Omului.

Regatul Saudit este una dintre ţările cele mai abuzive în materie de drepturi civile – în special prin tratamentul brutal aplicat femeilor - cauzat de legea musulmană – dar şi a persecuţiei împotriva minorităţilor şi dizidenţilor.

Criticii noii iniţiative a ONU, printre care se numără soţia unui blogger liberal condamnat să primească o mie de bice pentru că a îndrăznit să scrie despre libertatea exprimării – au declarat că numirea este scandaloasă şi echivalentă cu „ignorarea drepturilor omului”.

UN Watch, un ONG britanic, a dezvăluit că Faisal Trad, ambasadorul Regatului Saudit la ONU în Geneva, a fost ales preşedintele panelului de experţi independenţi al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului - UN Human Rights Council (UNHRC).

Rolul respectiv îi permite lui Faisal Trad să selecteze aplicanţii la posturile de expert în drepturile omului, în ţările unde ONU are mandat.

Directorul UN Watch, Hillel Neuer, a declarat că numirea, făcută în iunie dar muşamalizată până acum, este o favoare făcută saudiţilor, care şi-au retras aplicaţia pentru preşedinţia Consiliului, în urma unui scandal de presă.

Cu puţin înainte de a depune aplicaţia pentru preşedinţia Consiliului celor 47 de naţiuni, Arabia Saudită tocmai anunţa public crearea de opt noi posturi de călăi guvernamentali. Noile posturi au apărut în urma creşterii dramatice a numărului de pedepse capitale acordate de instanţele saudite – inclusiv decapitări.

UNHRC, organism responsabil pentru promovarea drepturilor omului în lume, este intens criticat pentru acordarea de favoruri şi muşamalizarea unor abuzuri grave în ţări conduse de regimuri dictatoriale sau chiar criminale, precum China, Qatar, Rusia şi Venezuela.