"Lumini şi Umbre" - Bucureştenii, aşteptaţi în Floreasca, la filme şi activităţi culturale

Loredana Diacu
21.10.2016

alte articole

(photos.com)
Loredana Diacu
21.10.2016

Grupul civic Floreasca va organiza sâmbătă, 22 octombrie, proiecţii de film şi activităţi culturale în comunitate pentru bucureşteni, în cadrul proiectului Lumini şi Umbre în Floreasca.

Iniţiat şi organizat de Grupul de Iniţiativă Civică Floreasca şi realizat în cadrul liniei Generator de proiecte comunitare la firul ierbii, în cadrul proiectului ARCUB – Oraşul În-vizbil, Lumini şi Umbre în Floreasca îşi propune transformarea cartierului cu acelaşi nume într-un “nod de reţea” culturală, care să ofere o alternativă viabilă şi de calitate la cea existentă, până de curând, doar în centrul oraşului, se arată în comuniatul remis Epoch Times.

Afiş eveniment Lumini şi Umbre (Grupul civic Floreasca)
Afiş eveniment Lumini şi Umbre (Grupul civic Floreasca)

Totodată, evenimentul îşi propune creşterea gradului de coeziune/interacţiune al locuitorilor din Cartierul Floreasca, întrucât, prin dispariţia Cinemascopului şi a librăriei din cartier, locuitorii au pierdut singurele repere culturale, interacţiunea dintre aceştia fiind, astfel, foarte redusă.

Concret, pe parcursul zilei de sâmbătă, 22 octombrie 2016, începând cu ora 15.00, vor avea loc proiecţii de film în aer liber, concursuri de şah, urbanism participativ şi jocuri şi concursuri pentru copii, dar şi pentru părinţi, în mijlocul cartierului, din Parcul Cinematograf Floreasca.

Grupul Floreasca va pune la dispoziţie băncuţe şi scaune, dar membrii comunităţii sunt invitaţi să vină cu scaune pliante sau cu perne şi să se implice în organizare.

Ce se va întâmpla?

- Concurează pentru titlul de ”Cel mai maestru de şah al carterului” - Meciuri demonstrative, ateliere, partide fulger şi un mini concurs de şah, la mesele existente în parc (în colaborare cu Clubul de Şah Bucureşti şi cu Asociaţia Alter Move). Atelierul va fi susţinut de maestrul Christiansen Sava, antrenor FIDE şi instructor şah, licenţiat al Federaţiei Mondiale de Şah (orele 15.00 – 17.00);

- Urbanism participativ – află ce s-ar putea întâmpla bun (sau rău) pe strada ta şi cum te poţi implică (orele 16.00 – 18.00);

- Jocuri şi concursuri pentru cei mici, implicare şi socializare pentru părinţi şi bunici (orele 15.00 – 17.00);

- A fost cândva un cinematograf – primele filme rulate în cartier după închiderea Cinemascopului Floreasca (orele 17.00 – 22.00);

În caz de vreme nefavorabilă, evenimentul se va derula în interiorul şi pe terasa Memento Cafe, de pe strada Bach nr. 3.

Filmele propuse provin dintr-o arie mai puţin vizionată în cinematografe, şi anume, cea a scurt şi mediu-metrajelor, altfel extrem de apreciate în cadrul celor mai prestigioase festivaluri de gen din străinătate şi din România. Ele au ca temă comună ”ORAŞUL”, dintr-o multitudine de perspective artistice şi civice.

Grupul Floreasca ţine să le mulţumească în mod special producătoarelor Adina Sădeanu şi Gabi Suciu, şi regizorilor Alexandru Solomon şi Bogdan Mureşanu pentru sprijinul acordat necondiţionat în cadrul acestui proiect, se mai arată în comunicat.

Program filme:

1. 4:15 Sfârşitul lumii (regia Gabi Virginia Şarga & Cătălin Rotaru) – selecţia oficială a Festivalulului de Film de la Cannes, 2016, TIFF – 2016, Anonimul – 2016, Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo – 2016, Festivalul Internaţional de Film de la Namur - 2016.

Filmul spune povestea unei întâlniri tulburătoare dintre un curier şi un autostopist. Când acesta din urmă îl avertizează că sfârşitul lumii este aproape, curierul îl ia drept nebun, fără să ştie că întâlnirea cu el îi va schimba total viaţa. – 15 min.

2. SPID (regia: Bogdan Mureşanu) – selecţia oficială a Festivalului de film independent Anonimul, 2016 – 18 min.

“Fără prima şi ultima secvenţă, scenariul SPID ar fi putut deveni, liniştit, o excelentă piesă de teatru într-un act în care tonul e dat de prezentarea în oglindă a două dramolete amoroase. Ceea ce nu vrea să însemne, totuşi, că respectivele coperţi ar fi, cumva, în plus. Din contră. (…) În fine... SPID este cel de-al cincilea câştigător de concurs HBO.” Codruţa Creţulescu – critic de film. – 18 min.

3. O noapte la Tokoriki (regia: Roxana Stroe) – premiul publicului la Festivalul de Film Independent Anonimul, 2016, a 66-a ediţie a Berlinale Film Festival, Berlin, Germania, câştigător al Premiului Special al generaţiei 14 Festivalul de Film Internaţional de la Edinburgh, Marea Britanie, Cel mai bun scurt-metraj la a 15-a ediţie a Transilvania Internaţional Film Festival (TIFF) 2016, Cluj Napoca, România, Cel mai bun scurt metraj în cadrul „Zilele Filmului Românesc”, 51st Karlovy Vary International Film Festival, 2016, Karolvy Vary, Cehia, Selected în the Future Frames Section.

O noapte în Tokoriki e construit în jurul petrecerii de majorat a Geaninei. Se lasă seara şi e agitaţie mare în Tokoriki, discoteca din sat. Luminile de neon se aprind la geam, sala este decorată cu baloane, părinţii Geaninei îşi ocupă regulamentar locurile la masa, DJ-ul comunei îşi pregăteşte playlist-ul cu hit-uri, iar Geanina îşi aşteaptă invitaţii. Curând, discoteca se animă, iar tinerii se dezlănţuie pe ringul de dans. Însă Alin pare preocupat de ceva... ochii îi sclipesc de fiecare dată când întâlneşte privirea Geaninei, lucru care nu trece neobservat de prietenul ei. În final, Geanina va avea parte de o mare surpriză, pe care nimeni nu o va uita prea curând. 18 min.

4. Rezoluţii 2014 (regia: Mihai Tranca) – Premiu al Festivalului de film documentar ASTRA

Alex este managerul unei companii multinaţionale de marketing şi trăieşti în Bucureşti alături de iubita sa, Ingrid, pe care a cunoscut-o în urmă cu două luni. El îşi petrece ultimele zile din anul 2013 învăţând-o pe Ingrid să conducă şi gândindu-se cum să concedieze în jur de 30 de angajaţi ai companiei pentru care lucrează, preocupându-se în principal de aspectele vieţii sale profesionale, dar si de alte lucruri mai generale – 56 min.

5. Tramvaiul Andreei (regia: Alexandru Iordăchescu) – selecţia oficială a Festivalului de Film de la Locarno – 2005

Andreea, o tânără care lucrează ca vatman, are o relaţie specială cu tramvaiul pe care îl conduce în fiecare zi. Odată urcată în cabină, Andreea începe să se simtă mai puternică, convinsă fiind că tramvaiul are puterea de a o proteja. Iubitul ei, Marcel, începe să aibă dubii în privinţa a ceea ce el percepe a fi o conexiune din ce în ce mai afectuoasă între iubita sa şi o maşinărie. 17 min.

6. Vinerea neagră (regizor: Roxana Stroe) – selecţia oficială TIFF 2015, Festivalul Internaţional de Film de la Vilnius 2015

În perioada comunistă, statul la coadă e o normă. După o aşteptare îndelungată pe stomacul gol, Mihail nu îşi primeşte raţia de alimente. A doua zi încearcă să fie primul la coadă. 21 min.

7. Ras, tuns şi frezat (regizor: Bogdan Mureşanu) – Premiul Publicului la Festivalul de Film Independent Anonimul, 2013 , Cel Mai Bun Scenariu de Scurtmetraj în cadrul Festivalului American de Film – SUA, 2012, Festivalul Mondial de Film de la Montreal – Canada, 2013, Festivalul de Film Oaxaca – Mexic, 2013, Festival Northern Wave – Islanda, 2013, Festivalul de Film Aesthetica – Marea Britanie, 2013, Festivalul de Film Cinequest – SUA, 2013, Festivalul de film Cleveland – SUA, 2013, Festivalul Reggio Film – Italia, 2013, Festival Maremetraggio de la Trieste – Italia, 2014, Festivalul Filmului European de la Lille – Franţa, 2014.

O dramă despre dreptate. La începutul anului 1991, după Revoluţie, un bărbier bătrân (intrepretat de Victor Rebengiuc) este pus faţă în faţă cu bărbatul care l-a torturat, şi care venise din întâmplare la frizeria lui pentru un bărbierit. 12 min.

8. În numele primarului (regia: Anca Hirte) –2013

Bine aţi venit în Piatra Neamţ, România! Într-un mic birou al primăriei şi în absenţa primarului, cetăţenii oraşului formează o coadă pentru a fi primiţi în audienţe şi a-şi spune nemulţumirile. Totul pare un joc, urmărit îndeaproape de camera de filmat, în care fiecare privire şi expresie crează o alegorie a puterii. 52 min

9. Viaţă de câine (regia: Alexandru Solomon, 1998)

Deşi România pare să fie astăzi un sat fără câini, Bucureştiul este, fără îndoială, un oraş plin de câini. Aici, omul şi câinele sunt două specii înnodate intim, contopite una-ntr-alta asemenea osândiţilor din infernul dantesc. Aici, câinele cu ochi de om trebuie să înfrunte zilnic omul cu ochi de câine. Oraşul nostru are o populaţie de peste 200.000 de câini. Sunt câini săraci sau bogaţi, câini vagabonzi sau câini care se duc la coafor. Filmul arată viaţa acestei societăţi paralele, care este o oglindă a societăţii „umane” a Bucureştiului, pornind de la eseul cu acelaşi nume al scriitorului Mircea Cărtărescu.

10. Apocalipsa după şoferi (regia: Alexandru Solomon, 2008) - documentarul reuşeşte să-i surprindă pe câţiva dintre participanţii la traficul “apocaliptic” din Bucureşti în cea mai neagră activitate de peste zi, şofatul. Apocalipsa după şoferi oferă o incursiune de 52 de minute în culisele traficului din Bucureşti, privit din perspectiva a cinci şoferi, pe care Alexandru Solomon i-a însoţit prin oraş, pe drumurile lor zilnice. – 52 min.

11. Negruzzi 14 (Bogdan Mureşanu, 2016) – Un scurt documentar de artă a cărui premieră a avut loc în octombrie 2016 în cadrul unei expoziţii de la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti - 21 min.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor