Marş al pietonilor, sâmbătă, în Bucureşti. Video

Coadă de maşini pe DN1
Coadă de maşini pe DN1 (Epoch Times România)

Pe 19 iulie, în Capitală va avea loc un marş de protest al pietonilor. Cu această ocazie, bucureştenii, mobilizaţi pe Facebook, îşi vor cere dreptul de a trăi într-un "oraş pentru oameni", în care mersul pe jos şi traversatul unei străzi să nu devină o aventură şi în care persoanelor cu handicap să li se asigure condiţii pentru a circula normal.

"Noi, pietonii, ieşim în stradă pentru un oraş pentru oameni! Noi suntem persoane cu dizabilităţi, persoane cu mobilitate redusă, persoane vârstnice, dar şi şoferi care înţelegem că, atunci când nu suntem în maşină, suntem şi pietoni. Vrem să 'accesibilizăm' agenda publică a autorităţilor, care este ocupată de străpungeri, lărgiri, pasaje rutiere şi prea puţin de calitatea spaţiilor publice destinate mersului pe jos", scriu organizatorii marşului pe pagina de Facebook a evenimentului "Marşul Oraş pentru oameni!".

"Vrem ca oamenii să aibă opţiunea de a renunţa la maşină, dar pentru asta avem nevoie de o infrastructură care să ne permită asta", mai declară organizatorii, reamintind că Bucureştiul este un coşmar pentru pietoni, aceştia fiind nevoiţi să circule pe carosabil pentru că trotuarele au fost transformate în parcări. Mămicile cu bebeluşi în cărucioare fac şi ele slalom printre maşini, străzile şi trotuarele se transformă în lacuri de acumulare când plouă, în timp ce pentru cei mai defavorizaţi dintre cetăţenii oraşului, respectiv persoanele cu handicap locomotor, Primăria nu a asigurat infrastructura necesară pentru ca aceştia să poată circula normal în cărucior.

"Vrem ca persoanele cu dizabilităţi să aibă drepturi egale la oraş. Lipsa unui oraş accesibil ţine persoanele cu dizabilităţi dependente de un însoţitor sau chiar captive în propriile locuinţe. Toate bunele intenţii la nivel administrativ de inserţie socio-profesională a persoanelor cu dizabilităţi, la nivelul municipiului Bucureşti, sunt compromise de un oraş care nu le permite un minim de independenţă", arată organizatorii.

Vrem ca oamenii să aibă opţiunea de a renunţa la maşină, dar pentru asta avem nevoie de o infrastructură care să ne permită asta

Marşul va avea loc sâmbătă, 19 iulie, începând cu ora 11.00. Plecarea se va face din zona statuilor, Universitate şi va ajunge la Piaţa Victoriei (traseu: Piaţa Universităţii, bulevardul Nicolae Bălcescu, strada C.A. Rosetti, bulevardul Magheru, Piaţa Romană, bulevardul Lascăr Catargiu, Piaţa Victoriei), iar pe pagina de Facebook a evenimentului organizatorii pun la dispoziţia celor ce vor să vină în ajutorul persoanelor cu handicap care vor lua parte la marş un formular de înscriere.