„Vrem un oraş pentru oameni”: Marş al bicicliştilor prin Bucureşti

Biciclişti
Biciclişti (Epoch Times)
Nemulţumiţi de faptul că Primăria Capitalei (PMB) nu încurajează mersul cu bicicleta, în jur de 500 de biciclişti s-au adunat sâmbătă în Piaţa Charles de Gaulle din Capitală, pentru a protesta faţă de numărul insuficient de piste pentru biciclete.

Desfăşurat sub sloganul "Vrem un oraş pentru oameni", se estima de către organizatori că marşul de astăzi va strânge în jur de 20.000. de bucureşteni. Comunitatea Bicicliştilor şi OPTAR organizează marşuri în Capitală de trei ani consecutiv, militând pentru un oraş în care şi bicicliştii să aibă parte de drepturi egale cu cei pe patru roţi.

"N-ai piste pentru bicicletă, n-ai parcuri, n-ai trotuare pe care să poţi umbla. Oricât ar vrea Primarul Sorin Oprescu, Podul Basarab nu le poate ţine locul acestora. Aşa că, hai cu bicicleta pe stradă şi spune-i primarului Oprescu că vrei un oraş pentru oameni. Se fac, iarăşi, că nu ne aud? Nu-i nimic, strigăm şi mai tare! Spun că suntem puţini? Nu-i nimic, ieşim şi mai mulţi! Dacă autorităţile locale din Bucureşti ar încuraja mersul pe bicicletă, s-ar crea peste 2.000 de locuri de muncă şi 132 de vieţi ar fi salvate în fiecare an de la moartea prin afecţiuni pulmonare provocate de noxe auto, potrivit ultimului raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii", este mesajul care i-a mobilizat pe biciclişti.

Reprezentanţii ONG-urilor organizatoare susţin că, în Bucureşti, bicicliştii sunt dezavantajaţi din mai multe puncte de vedere.

"După ce aproximativ 100 de km de piste pentru biciclete au fost desfiinţate de către Poliţia Rutieră şi, deci, peste 10 milioane de euro au fost cheltuiţi ilegal, bicicliştii din Bucureşti sunt în continuare nevoiţi să îşi negocieze locul în oraş. Deşi încurajarea transportului nemotorizat este o direcţie de dezvoltare urbană obligatorie (având în vedere obligativitatea de a realiza Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă), Primăria Municipiului Bucureşti nu dă semne că a făcut din infrastructura durabilă o prioritate" se mai arată într-un comunicat emis de Comunitatea Bicicliştilor din Bucureşti şi citat de Hotnews.

Reamintim că recent, Consiliul General al Primăriei a aprobat construirea altor 100 de kilometri de piste pentru biciclişti în centrul Capitalei, beneficiind pentru acest proiect de 10 milioane de euro de la guvern. Conform consilierului PSD Ioan Stan, şef al Comisiei de Transporturi şi Infrastructură Urbană, amenajarea unor piste pentru biciclişti în centrul Capitalei este irealizabilă, traficul şi dimensiunea trotuarelor şi carosabilului nepermiţând implementarea unui astfel de proiect.
"Singura variantă este să identificăm terenuri pe marginea lacurilor Plumbuita, Băneasa şi să mergem pe o distanţă de 20 de kilometri până pe marginea lacului Dobroieşti. Dacă vrem să facem piste pentru biciclişti le putem face în cunoştinţă de cauză. Restul, ne minţim singuri, nu putem face piste de biciclişti (în centru), că nu avem unde!", a afirmat Ioan Stan în şedinţa Consiliului Local din data de 30 aprilie.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne