Partidul Comunist impune birouri de securitate în cadrul companiilor de internet din China
alte articole
Când vine vorba de cenzurarea internetului, pentru guvernul chinez, nici un efort nu este prea mare. Potrivit qz.com, care citează Xinhua, ministrul chinez al securităţii publice a declarat săptămâna aceasta că va începe să plaseze ofiţeri de securitate în sediile marilor companii de internet din China.
Potrivit oficiosului de stat Xinhua, ofiţerii vor forma “birouri de securitate a internetului” atât la sediile principalelor website-uri din China cât şi la cele ale companiilor de internet. Securiştii se vor strădui să “cureţe” internetul de materialele pe care guvernul le consideră o “ameninţare” la adresa siguranţei naţionale sau a stabilităţii sociale.
Practic, aceştia le vor impune angajaţilor companiilor în cadrul cărora vor acţiona să “vâneze” tot ce înseamnă "conţinut periculos", de la informaţii care afectează imaginea autorităţilor până la cele care tulbură "liniştea" socială.
Companiile de internet şi regimul comunist dispun deja de o adevărată armată de cenzori ai internetului. Milioane de persoane au ca sarcină de serviciu să şteargă de pe internet informaţiile negative şi să le contracareze cu comentarii pozitive despre conducerea Partidului Comunist.
Aceştia sunt însă angajaţi din eşalonul inferior. Prezenţa ofiţerilor de securitate, care vor lucra direct cu managementul companiilor, ar putea indica importanţa tot mai apăsătoare pe care Guvernul o dă cenzurii internetului.
Noua măsură face parte dintr-un program mai larg al regimului comunist de a creşte controlul asupra internetului. În luna mai a a acestui an, administraţia preşedintelui Xi Jinping a anunţat un proiect de lege vizând "suvernitatea cibernetică", care stabileşte că anumite zone cheie ale vieţii publice ţin de siguranţa naţională. Această lege permite practic autorităţilor locale să taie complet accesul la internet în anumite zone, în cazul unor "evenimente ce ţin de securitatea publică".
Reamintim că, deşi autorităţile de la Beijing pretind că politicile de securitate a internetului vizează protejarea intereselor populaţiei şi dezvoltarea companiilor din domeniu, în realitate, încă de la începuturile sale, cenzura internetului a vizat protejarea imaginii Partidului şi muşamalizarea crimelor acestuia.
De-a lungul anilor, regimul a instituit adevărate blocade la informaţii despre subiecte sensibile pentru Partid, precum masacrul din Tiananmen, persecuţia împotriva Falun Gong şi a tibetanilor sau corupţia liderilor PCC.
De la începutul erei Internetului în 1990, Partidul Comunist Chinez a finanţat construirea Marelui Firewall un sistem sofisticat de cenzură şi supraveghere operat de către Ministerul de Securitate Publică, având ca scop oprirea răspândirii ştirilor despre abuzurile contra cetăţenilor şi corupţia endemică din sistem.
Din 1998, sistemul, construit cu firma americană CISCO (printre alte firme occidentale precum Nortel), a devenit capabil să blocheze website-urile interne şi externe care conţineau informaţiile la care regimul nu dorea ca cetăţenii să aibă acces. Actualmente, în China site-urile deţinute de Google nu funcţionează şi mai multe servicii online, precum ar fi Facebook, Twitter, sunt blocate.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.