Investigatorii găsesc o legătură între atacul asupra OPM şi breşa în reţeaua United Airlines

O breşă anterior neraportată în reţeaua de calculatoare a companiei aeriene United Airlines a fost asociată cu hackerii de origine chineză care s-au aflat în spatele atacului cibernetic desfăşurat asupra Biroului american pentru Managementul de Personal (OPM), în care au fost compromise datele personale ale 22,1 milioane de americani, conform Washington Free Beacon.
Avion al companiei aeriene americane United Airlines. (Captură Foto)
Andrei Popescu
30.07.2015

O breşă anterior neraportată în reţeaua de calculatoare a companiei aeriene United Airlines a fost asociată cu hackerii chinezi care s-au aflat în spatele atacului cibernetic desfăşurat asupra Biroului american pentru Managementul de Personal (OPM), când au fost compromise datele personale ale 22,1 milioane de americani, conform Washington Free Beacon.

Bloomberg Business a raportat că United Airlines a observat breşa în sistemele sale de calculatoare în perioada mai – iunie, conform unor persoane familiare cu investigaţia, care au susţinut de asemenea că investigatorii au făcut o legătură între breşa respectivă, atacurile cibernetice asupra OPM şi atacurile cibernetice asupra companiei americane de asigurări de sănătate Anthem Inc.

În timp ce compania aeriană încă lucrează pentru a afla exact ce date au fost furate, este posibil ca hackerii să fi accesat evidenţele companiei, care conţin informaţii despre pasageri şi destinaţii ale zborurilor United. În plus, hackerii s-ar putea să fi accesat informaţii legate de fuziunile şi achiziţiile realizate de United.

Împreună cu informaţiile furate de la OPM, datele furate de la United ar putea permite hackerilor, cel puţin teoretic, să monitorizeze mişcările oficialilor guvernamentali şi militari americani, din moment ce United este unul dintre cei mai mari contractori ai guvernului american în sectorul liniilor aeriene.

Oficialii americani consideră că grupul de hackeri, care îşi are baza în China, are legături cu guvernul chinez.

Conform unui raport intern al Department of Homeland Security, publicat la începutul acestei luni, se crede că atacurile cibernetice asupra reţelelor OPM fac parte dintr-o operaţiune la scara mare, al cărei obiectiv este acela de a fura informaţii din motive militare sau legate de spionaj.

Experţii în securitate consideră că breşa descoperită în reţeaua United Airlines este o dovadă suplimentară că Beijingul crează o bază de date cu informaţii personale ale cetăţenilor americani.

Pe lângă breşa de securitate, United a suferit alte două defecţiuni tehnice separate în ultimele două luni, unul dintre ele având loc în 8 iulie, cu o zi înainte ca OPM să recunoască numărul de americani afectaţi de atacul cibernetic. În aceeaşi zi, a avut loc de asemenea o blocare a bursei din New York ca urmare a unei aparente probleme tehnice.

Defecţiunea din iulie, care a forţat United Airlines să ţină la sol toate zborurile internaţionale şi interne timp de o oră, a fost considerată ca neavând nicio legătură cu atacul asupra OPM, conform unor persoane apropiate investigaţiei. Dar, incidentul din 2 iunie, în cadrul căruia United a oprit decolările interne, ar putea totuşi să aibă o legătură.

Mike Rogers, şeful Comandamentului Cibernetic american, a declarat luni că atacul asupra OPM este un indicator al noii tendinţe de a folosi strategia de tip “Big Data Analytics” pentru a desfăşura atacuri cibernetice.

În weekendul trecut, Pentagonul a deconectat de la Internet o reţea de emailuri publice folosită de sute dintre membrii personalului său militar şi civil, citând existenţa unei activităţi suspecte.

Între timp, preşedintele american Barack Obama a mulţumit Chinei pentru rolul său în finalizarea acordului nuclear cu Iranul după ce, anterior, a mulţumit pentru acelaşi lucru şi Rusiei, ai cărei hackeri au fost de asemenea implicaţi într-o serie de atacuri asupra unor obiective din SUA.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor