Ruinarea Americii. Emailuri trimise de Hillary Clinton conţineau informaţii primite de la sateliţi spion ai SUA

Fostul secretar de stat american, Hillary Clinton.
Fostul secretar de stat american, Hillary Clinton. (Mark Wilson/Getty Images)

În martie 2015, Hillary Clinton şi echipa sa au fost acuzate de lipsă de transparenţă după ce New York Times a dezvăluit că aceasta şi-a folosit adresa personală de email pentru afaceri oficiale în perioada în care ocupa funcţia de secretar de stat. La acea vreme s-a speculat că utilizarea contului privat de e-mail i-a permis lui Clinton să nu fie supusă Freedom of Information Act, lăsând în acelaşi timp o uşă deschisă pentru hackeri şi agenţiile străine de informaţii.

Cazul lui Hillary Clinton şi al emailurilor sale private a luat o nouă turnură după ce s-a aflat că o parte din informaţiile sensibile conţinute în acele emailuri au provenit de la sateliţi spioni ai SUA, forţând tabăra sa să declare acum că, de fapt, fostul secretar de stat nu avusese niciun motiv să creadă că lucrează cu informaţii secrete.

„Dacă ea este atât de ignorantă încât nu recunoaşte că acest tip de informaţie din email este secret, atunci întreaga ei competenţă poate fi pusă sub semnul întrebării”, a declarat Larry Johnson, fost analist CIA specializat în administrarea secretelor guvernamentale, pentru ziarul The Washington Times.

Pe măsură ce se clarifică tot mai mult gradul în care Clinton şi-a folosit adresa personală de email pentru a desfăşura afaceri de stat, apărarea ei continuă să se schimbe.

La început, ea a declarat că emailurile sale private nu deţineau şi nu transmiteau informaţii secrete. Ulterior, ea şi-a modificat poziţia şi a declarat că niciuna dintre informaţiile pe care le-a trimis prin adresa privată de email nu au fost secrete în momentul în care au fost trimise.

Acum, avocaţii ei au amplificat şi mai mult povestea, sugerând că ea nu a ştiut că informaţia pe care o administra era secretă, deoarece nu era marcată ca atare.

Pete Hoekstra, fost preşedinte al House Permanent Select Committee on Intelligence, a scris un editorial, ce a fost publicat miercuri în New York Post, în care a declarat că ultima explicaţie din partea taberei lui Clinton este o „escrocherie”.

„Declaraţia ignoră modul în care funcţionează procesul. Motivul pentru care oficialilor guvernamentali cu autorizaţii de securitate li se cere să îşi păstreze corespondenţa pe un server guvernamental corespunzător este acela ca materialul să poată fi analizat şi secretizat înainte să fie trimis unui destinatar neclar”, a scris Hoekstra.

Într-un interviu acordat The Times, Hoekstra a declarat că, chiar şi atunci când repeţi într-un email informaţii secrete dintr-un raport, încalci regulile.

Întrebat dacă este posibil ca Hillary Clinton să fi lucrat cu materiale secrete fără să o ştie, Hoekstra a răspuns: „Cu siguranţă, întotdeauna este posibil să primeşti informaţii de la comunitatea informaţională pe care ei le consideră secrete şi tu să nu fii conştient de acest lucru. Improbabil, dar posibil.”

Luna trecută, inspectorii generali ai Departamentului de Stat american şi ai comunităţii informaţionale au contrazis afirmaţiile lui Clinton că emailurile sale nu conţineau secrete naţionale. Ei au scris într-o declaraţie publică comună că informaţiile incluse în miile sale de emailuri de pe contul său privat au fost cu siguranţă secrete la acea vreme.

În această săptămână, inspectorul general al comunităţii informaţionale a dezvăluit nu numai faptul că o mică parte din cele 30.000 de emailuri ale lui Clinton ce au fost predate Senatului conţin informaţii secrete, dar şi faptul că cel puţin două dintre emailuri au conţinut informaţii strict secrete (TOP SECRET) – cea mai înaltă clasificare.

Inspectorul a declarat că informaţia strict secretă este etichetată “SI” (“special intelligence”), ceea ce înseamnă în limbajul comunităţii informaţionale drept “informaţii speciale”. Astfel, SI reprezintă comunicaţii interceptate de la ţintele străine.

O altă etichetare pentru documentele secrete este TK (“talent keyhole”), care se referă la sateliţii militari ai ţării şi producţia lor de imagini secrete şi comunicaţii interceptate.

“TOP SECRET/SI/TK” înseamnă că serverul ei a conţinut unele dintre cele mai sensibile informaţii ale ţării. Informaţia putea să provină de la NSA şi cel mai probabil de la National Geospatial-Intelligence Agency, au declarat experţii, conform ziarului The Washington Times.

Etichetările SI şi TK înseamnă că, dacă serverul lui Clinton a fost hackuit, “există posibilitatea compromiterii mai multor surse informaţionale”, conform experţilor CIA.

Experţii în informaţii au declarat că serverul lui Clinton, pe care ea l-a predat sub presiune Departamentului de Justiţie în urmă cu câteva zile, a fost sensibil la atacuri cibernetice din partea adversarilor din China şi Rusia.

Clinton a predat peste 30.000 de emailuri printate în luna decembrie după ce un comitet special al Camerei Reprezentanţilor, care investiga atacul fatal din 2012 asupra consulatului american din Benghazi, a presat Departamentul de Stat să obţină acele emailuri şi a descoperit că toate emailurile se aflau pe contul ei privat.

Grupurile de monitorizare, inclusiv Judicial Watch, au intentat procese pentru a obţine acele emailuri în baza Freedom of Information Act. Îndemnaţi de un judecător federal, Departamentul de stat, ofiţerii pentru servicii externe şi, mai recent, oficialii din afara sectorului informaţional, au analizat materialul pentru a şterge secretele guvernamentale.

Inspectorii generali estimează că, înainte ca procesul minuţios să fie finalizat, va ieşi la iveală faptul că sute de emailuri ale fostului secretar de stat conţin informaţii secrete.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.