Marea Britanie, Franţa şi Germania învinuiesc Iranul pentru atacurile Aramco

Urmele atacului asupra companiei Aramco, Arabia Saudită
Urmele atacului asupra companiei Aramco, Arabia Saudită (NASA)

Pe 14 septembrie, două drone au atacat instalaţiile petroliere din Arabia Saudită, provocând un incendiu major şi perturbarea parţială a producţiei de ţiţei.

Atacul a fost revendicat de miliţiile Houthi din Yemen, dar Washingtonul a învinuit Iranul.

Preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel şi premierul britanic Boris Johnson au declarat luni că Iranul este în spatele atacurilor din 14 septembrie împotriva instalaţiilor petroliere din Arabia Saudită.

"A sosit momentul ca Iranul să accepte un cadru de negociere pe termen lung pentru programul său nuclear, precum şi problemele de securitate regională, care includ programele sale de rachete", au declarat cele trei guverne într-un comunicat comun.

"Condamnăm cu cea mai mare fermitate atacurile care au vizat uzinele petroliere de pe teritoriul saudit, pe 14 septembrie 2019 în Abqaiq şi Khurais şi reafirmăm solidaritatea noastră deplină cu Regatul Arabiei Saudite şi cu poporul său [...] Este clar că Iranul este responsabil pentru acest atac. Nu există nicio altă explicaţie plauzibilă. Susţinem investigaţiile în desfăşurare pentru detalii complete", se arată în comunicatul comun, lansat luni de Franţa.

Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, afirma anterior că Franţa, Marea Britanie şi Germania vor discuta, de asemenea, situaţia privind acordul nuclear iranian JCPOA la Adunarea Generală a ONU de la New York.

Săptămâna trecută, Ministerul Apărării din Arabia Saudită a organizat o conferinţă de presă pentru a prezenta ceea ce a descris drept dovadă a implicării Iranului în atacuri.

Teheranul a respins acuzaţiile.

Potrivit rapoartelor recente, refacerea completă a operaţiunilor petroliere din Arabia Saudită după atacuri poate dura luni de zile.

Din cauza atacului, producţia zilnică de petrol a Arabiei Saudite s-a redus la jumătate şi a provocat creşterea preţurilor petrolului.

Preşedintele iranian, Hassan Rouhani, a declarat luni că Washingtonul încearcă să utilizeze recent atacul asupra instalaţiilor petroliere ale companiei Aramco în avantajul său, prin încheierea unor acorduri de miliarde de dolari şi obţinerea unei prezenţe permanente în Orientul Mijlociu.

Vineri, coaliţia condusă de saudiţi a lansat o operaţiune împotriva instalaţiilor militare care ar aparţine rebelilor Houthi din partea de nord a provinciei yemenite Al Hudaydah, la mai puţin de o săptămână după atacul cu dronă asupra combinatelor Aramco.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe