Oficiali americani susţin că Yemenul nu se află în spatele atacului Aramco, citează "rapoarte de intelligence"

Urmele atacului asupra companiei Aramco, Arabia Saudită (NASA)
Andrei Popescu
16.09.2019

Două combinate petroliere din Arabia Saudită - Abqaiq şi Khurais - au fost atacate de drone în primele ore ale zilei de sâmbătă, lucru care a determinat incendii masive şi suspendarea producţiei de 5,7 milioane de barili de petrol brut pe zi.

Miliţiile armate Houthi, sprijinite de Iran, care poartă un război civil în Yemen împotriva autorităţilor, au revendicat anterior responsabilitatea pentru atacuri.

Dar potrivit unor înalţi oficiali ai SUA citaţi de Reuters, atacurile proveneau dintr-o direcţie vest-nord-vest, ceea ce sugerează că lansarea nu a fost făcută de grupurile Houthi.

"Nu există nicio îndoială că Iranul este responsabil. Indiferent de felul în care analizaţi problema, nu există altă concluzie. Nu există niciun alt candidat. Dovezile nu indică altă sursă, Iranul este responsabil de acest lucru", susţin oficialii citaţi de Reuters.

Oficialii americani se bazează pe imagini din satelit care arată 19 vectori ai atacului asupra instalaţiilor petroliere, a notat Reuters, adăugând că oficialii susţin că au dovezi suplimentare, dar încă nepublicate, pe care le vor oferi în următoarele zile şi care vor demonstra că asumarea responsabilităţii de către miliţiile Houthi nu sunt credibile, potrivit raportului mass-media.

Oficialii americani refuză să spună de unde a fost lansat atacul. "Există două opţiuni şi avem opinia noastră", au afirmat oficialii americani, adăugând că guvernul irakian a declarat că nu se află în spatele lansărilor, a raportat Reuters.

Potrivit Reuters, citând oficialii americani, Washingtonul colaborează cu oficiali saudiţi care susţin că în atacurile asupra instalaţiilor petroliere ale companiei Saudi Aramco ar fi fost utilizate rachete de croazieră.

Peste 17 dispozitive au fost folosite, susţin oficialii americani, adăugând că nu toate dispozitivele şi-au atins ţintele, iar unele au fost recuperate la nord de punctul de atac, potrivit Reuters.

"Grupările Houthi nu au lovit niciodată atât de departe, pentru că nu credem că au această capacitate. Nu au mai lovit niciodată în acest mod precis şi coordonat înainte", au menţionat oficialii americani, citaţi de Reuters.

CNN a raportat anterior, citând un purtător de cuvânt al fracţiunii Houthi, generalul Yahya Saree, că miliţiile rebele yemenite au atacat cele mai mari instalaţii petroliere ale companiei Aramco, planificând cu ajutorul „unei operaţiuni precise, monitorizare şi cooperarea, în avans, a oamenilor onorabili din Regat”.

Secretarul de stat Mike Pompeo a susţinut anterior că Iranul a fost implicat în atacuri. Teheran neagă afirmaţiile.

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a declarat duminică că Statele Unite nu vor opri războiul din Yemen - cea mai săracă regiune - învinovăţind Iranul pentru conflict.

Conflictul armat din Yemen între forţele guvernamentale conduse de preşedintele exilat Abdrabuh Mansour Hadi şi miliţiile Houthi se desfăşoară din 2015.

ONU a numit în repetate rânduri conflictul din Yemen cea mai gravă criză umanitară din lume, aproximativ 24 de milioane de oameni - peste 80% din populaţia ţării - având nevoie de ajutor umanitar de urgenţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor