Boris Johnson: "Este foarte probabil ca Iranul să fie responsabil" pentru atacurile Aramco

Premierul britanic Boris Johnson
Premierul britanic Boris Johnson (Getty Images)

Marea Britanie crede că Iranul este responsabil pentru atacul asupra instalaţiilor petroliere din Arabia Saudită şi va colabora cu Statele Unite şi aliaţii europeni pentru a răspunde în comun, a declarat luni premierul Boris Johnson.

Statele Unite şi Arabia Saudită au acuzat deja Iranul pentru atacurile din 14 septembrie, care iniţial au redus la jumătate producţia de petrol saudit.

O miliţie rebelă din Yemen, houthi, a revendicat responsabilitatea. Grupurile Houthi sunt sprijinite de Iran şi luptă activ cu guvernul yemenit, sprijinit de Arabia Saudită.

Cu toate acestea, complexitatea loviturilor aeriene face greu de crezut varianta ca loviturile asupra celor două combinate saudite să fi fost organizate de miliţiile rebele, deoarece complexitatea atacului, mijloacele tehnologice şi chiar pregătirea atacului, care include obligatoriu o componentă de spionaj - depăşeşte cu mult mijloacele miliţiilor Houthi.

„Marea Britanie atribuie Iranului responsabilitatea atacurilor Aramco cu un grad foarte mare de probabilitate. Credem că este foarte probabil, într-adevăr, ca Iranul să fi fost responsabil ”, a declarat Johnson reporterilor în avionul care îl transporta către Adunarea Generală a ONU din New York.

„Vom colabora cu prietenii noştri americani şi cu prietenii noştri europeni pentru a construi un răspuns care încearcă să desfiinţeze tensiunile din regiunea Golfului”.

Un oficial al guvernului britanic a declarat că revendicarea atacurilor de către grupurile Houthi este „neplauzibilă”.

Întrebat dacă Marea Britanie exclude acţiuni militare, Johnson a spus că va urmări îndeaproape o propunere a Statelor Unite de a face mai mult pentru a ajuta la apărarea Arabiei Saudite.

„În mod clar, dacă suntem invitaţi, fie de saudiţi, fie de americani, să avem un rol, atunci vom lua în considerare în ce mod am putea fi utili”, a spus el.

Johnson a afirmat că va discuta despre acţiunile Iranului în regiune cu preşedintele Hassan Rouhani în cadrul reuniunii ONU, precum şi despre eliberarea mai multor iranieni cu cetăţenie dublă, care ar fi reţinuţi „ilegal şi în mod nedrept”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe